Door aardwarmte los van gasmarkt

Kassen verwarmen met aardwarmte. In februari van dit jaar was het zover voor negen glastuinbouwbedrijven in het Zuid-Hollandse Vierpolders. Paul Grootscholten van plantenkwekerij Globe Plant is een van de drijvende krachten achter het project.

Door+aardwarmte+los+van+gasmarkt
© Arno de Snoo

In 2015 begon het boren van twee putten van elk 2,5 kilometer diep. De ene put haalt het warme water van ongeveer 80 graden Celsius omhoog. Een warmtewisselaar brengt de warmte over naar een andere waterstroom, die de kas verwarmt. Vervolgens gaat het water met een zo laag mogelijke temperatuur weer terug de aarde in.

Het duurde enkele jaren voordat het boren kon begonnen. 'De financiering, vergunningen, onduidelijke regelgeving en het aanvragen van subsidie kostten veel tijd en energie van de betrokken ondernemers', vertelt Grootscholten. De installatie voorziet 49 hectare glas van warmte. In potentie kan dat 70 hectare worden.

Afhankelijkheid

De afhankelijkheid van gas was de belangrijkste reden voor Grootscholten om met aardwarmte aan de slag te gaan. 'De markt van olie en gas is in handen van grote spelers. Daar ben je als kleine ondernemer afhankelijk van. Met aardwarmte hebben we onze energievoorziening in eigen hand. En het is duurzamer. Ik wil dat toekomstige generaties tuinders kunnen blijven telen in een gezond klimaat.'

Of de ondernemers er financieel wijzer van worden, moet over tien à twintig jaar blijken. De subsidie helpt de komende vijftien jaar om de verwarmingskosten in lijn te houden met die van de gasprijs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer