Campagne gestart voor beroep patent wilde sojarassen

Bionext is in samenwerking met Triodos Foundation een crowdgivingscampagne gestart. Met het geld willen ze het beroep tegen het patent op wilde sojarassen betalen.

Campagne+gestart+voor+beroep+patent+wilde+sojarassen
© Dick van Doorn

Volgens Bionext kreeg een internationaal zaadbedrijf in 2014 een absurd patent op natuurlijke eigenschappen van wilde sojarassen. En dat was geen unicum. Grote zaadbedrijven claimden de afgelopen jaren vaker natuurlijke eigenschappen van groenten als 'uitvinding'.

Afgelopen zomer is de patentwet aangepast, mede dankzij de acties van Bionext. De organisatie strijdt al acht jaar tegen patenten op natuurlijke eigenschappen van verschillende groenten. Nu de patentwet is aangepast, is het volgens Bionext tijd om zoveel mogelijk groenten te bevrijden van verleende patenten.

Monsanto

Bionext was 11 oktober aanwezig bij een hoorzitting in het Europees Octrooi Bureau (EOB) in Rijswijk. Deze vond plaats in de bezwaarprocedure tegen het patent van Monsanto op het selecteren van sojaplanten.

Bionext beschouwt deze zaak als een testcase om na te gaan wat de nieuwe patentregels van het EOB in de praktijk waard zijn. De bezwaarcommissie van het EOB veegde de bezwaren tegen het verleende sojapatent van tafel.

Teleurstellend

Maaike Raaijmakers, projectleider bij Bionext: 'Deze uitspraak is heel teleurstellend. Hij maakt duidelijk dat het mogelijk blijft om klassieke veredelingsmethoden te patenteren. Deze uitspraak toont dat een patent op selectie van planten mogelijk blijft, terwijl op kruising en selectie geen patent kan worden verleend. Ook blijkt uit deze zaak dat het EOB nog geen hogere eisen stelt aan de inventiviteit van 'uitvindingen'.'

Bionext en de partners uit de internationale coalitie No Patents on Seeds laten het er natuurlijk niet bij zitten en gaan in beroep tegen deze uitspraak. Met een crowdgivingscampagne wil Bionext de kosten van het beroep ophalen. Daarnaast lopen er nog rechtszaken tegen patenten op paprika en broccoli.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer