Minder+uien+over+de+grens
Nieuws
© Koos van der Spek

Minder uien over de grens

Tot en met week 40 zijn er dit seizoen minder uien naar het buitenland verkocht dan vorig jaar in dezelfde periode.

Het is voor het eerst dat het niveau van de cumulatieve export van uien van de afgelopen oogst beneden de exportteller van het seizoen 2016-2017 uitkomt. Dit blijkt uit de deze week gepubliceerde exportcijfers voor uien van GroentenFruit Huis.

Tot en met week 40 zijn er inmiddels ruim 274.000 ton uien verkocht naar bestemmingen in het buitenland. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 3.000 ton meer. De export van uien maakte dit seizoen aanvankelijk een vliegende start. Dat had met name te maken met de grote vraag naar uien in West-Afrika vanwege het offerfeest in augustus.

Quotum Senegal

Het exportvolume voor week 40 komt op 20.100 ton, dat is minder dan de voorgaande 9 weken en ook 2.000 ton minder dan in week 40 vorig jaar. Belangrijke reden voor de tegenvallende export is het quotum dat is ingesteld door de autoriteiten in Senegal. De uitvoer naar het West-Afrikaanse land daalde van gemiddeld 5.000 tot 6.000 ton naar een weekvolume van 2.500 ton.

In week 40 was Ivoorkust de grootste afnemer van Nederlandse uien met 3.200 ton. Positief is verder dat de export naar Indonesië en ook Maleisië voor dit seizoen geleidelijk op gang lijkt te komen. De vraag van uien vanuit Brazilië echter valt opnieuw tegen, net als vorig jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 7°
  10 %
 • Zondag
  23° / 11°
  40 %
 • Maandag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer