Senegal+stelt+invoerquotum+in+voor+uien
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Senegal stelt invoerquotum in voor uien

Nederland mag met terugwerkende kracht over de periode van 1 september tot 1 december 2017 niet meer dan 65.000 ton uien naar Senegal exporteren.

De overheid in het West-Afrikaanse land heeft de quotering onlangs bekendgemaakt. Jan Beemsterboer van exporteur J.P. Beemsterboer in Warmenhuizen meldt dat het een nieuwe maatregel betreft. 'Andere jaren werden we ook wel met quoteringen geconfronteerd, maar dan pas later in het exportseizoen.'

Beemsterboer vertelt dat het argument voor de quotering is dat Senegal de eigen uienteelt wil beschermen. 'Beetje vreemd', vindt de handelaar. 'Want de Afrikaanse uien worden pas vanaf februari of maart geoogst en dan zijn de uien die we nu invoeren allang van de markt als het goed is. De vroege quotering zal vooral bedoeld zijn om de grote vloed aan uien vanuit Europa en dan vooral Nederland te beteugelen.'

Exportvolume

Dit seizoen is er vanuit Nederland tot en met week 36 al bijna 47.000 ton uien naar Senegal verscheept. Voor de maand september schat Beemsterboer het exportvolume op 20.000 tot 25.000 ton uien. Het betekent dat vanwege de quotering er voor de komende twee maanden nog ruimte is voor de export van 40.000 tot 45.000 ton uien.

In het afzetseizoen 2016-2017 was Senegal, net als vele voorgaande jaren, de belangrijkste afnemer van Nederlandse uien met een totaal van uiteindelijk 169.000 ton. In de periode van 1 september 2016 tot en met 1 december 2016 zijn ongeveer 93.000 ton uien naar het West-Afrikaanse land verkocht.

Minder handel

'De komende periode zal er inderdaad minder handel zijn op Senegal', constateert Beemsterboer. Hij vermoedt dat er na 1 december door de Senegalese overheid opnieuw een quotum wordt ingesteld voor de periode tot 1 februari 2018. 'Dat was vorig jaar ook het geval. Vanaf half november zullen we daarvan wel op de hoogte worden gesteld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer