Eerste keurmerken Boerderijeducatie uitgereikt

Tien educatieboeren rond Amsterdam kregen dinsdagavond de eerste keurmerken Boerderijeducatie uitgereikt door voorzitter Annette van Velde van LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw. De uitreiking was bij educatieboerin Anja Gijsen in Abcoude. Zij geeft een toelichting.

Eerste+keurmerken+Boerderijeducatie+uitgereikt
© Ulco Wesselink

Wat houdt het keurmerk Boerderijeducatie in?

'Het keurmerk staat voor veilige en hygiënische bedrijven die op een belevende wijze boerderijeducatie aanbieden. Hiervoor moeten educatieboeren onder andere een verzekering voor educatieactiviteiten, een BHV-certificaat, een verklaring omtrent gedrag, passend lesmateriaal en een risico-inventarisatie hebben. Een collega-educatieboer en een docent wonen een les bij om te kijken of aan de kwaliteitseisen wordt voldaan.'

Dat kinderen niet weten waar de melk vandaan komt, is overdreven

Anja Gijsen, educatieboerin in Abcoude

Is zo'n keurmerk noodzakelijk?
'Mijn ervaring is dat mensen die ons bedrijf willen bezoeken nooit vragen of we gecertificeerd zijn. Maar maatschappelijke partijen vragen wel om een stempel. Met het keurmerk kunnen wij ons onderscheiden. Een nadeel is de administratieve rompslomp. Professionalisering is goed, maar het moet niet meer geld kosten.'

Betekent het keurmerk ook dat educatieboeren meer gaan verdienen?

'Dat verschilt per regio. Wij geven geen boerderijeducatie meer voor een doos bonbons of een bloemetje. Wij ontvangen ongeveer zeshonderd kinderen per jaar voor boerderijeducatie. Het gaat om zo'n twintig basisschoolklassen. Daar steken we veel tijd in. Voor een bezoek van een klas uit Amsterdam krijgen wij 400 euro. Zij zijn vier uur op de boerderij. Vanuit Boerderijeducatie Gooi en Vechtstreek ontvangen we 150 euro voor een bezoek van twee uur, scholen en gemeenten betalen. Inclusief voorbereidingen en opruimen kom je gauw op tien manuren per bezoek voor een Amsterdamse schoolklas.'

Wat verstaat u onder goede boerderijeducatie?

'Wij vinden de beleving op de boerderij door de kinderen erg belangrijk. Kinderen mogen heel dicht bij de dieren komen, ze voeren en verzorgen. Dat kinderen niet weten waar de melk vandaan komt, is overdreven. Zeker kinderen uit Amsterdam weten veel over de herkomst van voedsel. Wij krijgen veel allochtone kinderen op het erf. Hun opa en oma in Turkije hebben vaak nog één of twee koeien voor de voedselvoorziening. Boerderijeducatie levert een goed beeld op van de activiteiten op een boerderij. Soms komen kinderen terug om hier hun verjaardagsfeestje te vieren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer