Foodindustrie+boekt+hoogste+productiegroei
Nieuws
© Revamo

Foodindustrie boekt hoogste productiegroei

Met een stijging van 5,4 procent kent de levensmiddelenindustrie de hoogste productiegroei in vijf jaar. Opvallend is de groei van het aantal kleine bedrijven. Dat blijkt uit de Monitor Levensmiddelenindustrie 2017.

De monitor wordt jaarlijks gepubliceerd door de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) en geeft jaarlijks inzicht in de cijfers en tendensen binnen de Nederlandse levensmiddelenindustrie.

De outputwaarde van de voedingsmiddelenindustrie steeg in 2016 met 5,4 procent naar 70,1 miljard euro. Dit is de hoogste procentuele groei van de laatste 5 jaar.De groei in outputwaarde is duidelijk hoger dan van de gehele industriële sector: deze steeg met 0,8 procent naar 299,5 miljard euro in 2016. De voedingsmiddelenindustrie blijft met 23,5 procent de grootste industriële sector in Nederland.

De export van voedingsmiddelen neemt over de hele linie toe, zowel naar de directe buurlanden, Europa als naar de rest van de wereld. De sector is goed voor bijna 5 procent van het bbp en 6 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland.

Investeringen

Opvallend is de groei van het aantal kleine bedrijven in de foodindustrie, een trend die al zo'n vijf jaar is waar te nemen. Sinds 2011 is het aantal bedrijven met minder dan 10 werknemers gestegen met 1.300 bedrijven naar bijna 6.000. Vooral in de brood- en deegwarensector en de drankensector zijn veel startende ondernemers.

Punt van aandacht zijn volgens de FNLI de investeringen in onderzoek en ontwikkeling die de laatste drie jaar licht dalen. De R&D-uitgaven in de voedingsmiddelenindustrie bedroegen 318 miljoen euro in 2015. Dit is een daling van 15,4 procent ten opzichte van 2014. De R&D-intensiteit (R&D uitgaven als percentage van de omzet) bedraagt 0,5 procent voor de voedingsmiddelenindustrie. De gemiddelde R&D-intensiteit van de gehele Nederlandse industriesector is 1,3 procent.

De uitdagingen waar de sector voor staat worden deels veroorzaakt door (geo)politieke ontwikkelingen wereldwijd en in Europa. Voorbeelden hiervan zijn de groeiende euroscepsis en de Brexit, de Russische voedselboycot, de gewijzigde opstelling van de VS ten opzichte van handelsverdragen. Maar daarnaast vormen de duurzame doelen uit het Akkoord van Parijs, met onder andere wereldwijde klimaatdoelstellingen, grote uitdagingen voor de bedrijven en overheden.

Voedselveiligheid

FNLI-directeur Marian Geluk: 'Het is goed om te zien dat de sector er economisch gezien heel goed voor staat. Dit alles tegen de achtergrond van doelen die al jaren prominent op de agenda van de industrie staan: borging van de voedselveiligheid, het aanpassen van het productaanbod aan een gezondere leefstijl en de toepassing van nieuwe technologieën de impact van digitalisering. Deze gezonde uitgangspositie stelt de sector in staat om innovatief en ondernemend op deze ontwikkelingen in te spelen, met name op de grote lange termijn uitdagingen op het gebied van verduurzaming.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer