Nederlanders willen meer dieren op Nationale Wildlijst

De jacht kan rekenen op breed maatschappelijk draagvlak. Een meerderheid van de Nederlanders wil dat wild beter wordt benut en dat er meer soorten op de Nationale Wildlijst worden geplaatst.

Dit blijkt uit het onderzoek dat Zest Marketing in het voorjaar van 2017 heeft uitgevoerd onder 2.000 Nederlanders in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (61 procent) vindt het belangrijk tot zeer belangrijk te weten waar zijn eten vandaan komt en wat er in het productieproces mee is gebeurd. Net zo goed als honing, kastanjes, bessen, noten en vis worden geoogst uit onze natuur en landschap vindt 53 procent van de Nederlanders dat ook wild duurzaam mag worden benut. Van het resterende deel is 7 procent hier negatief over en 40 procent neutraal.

Nationale Wildlijst

Ook moet de Nationale Wildlijst worden uitgebreid met diersoorten als ganzen, reeën en wilde zwijnen, vindt 53 procent. Jagers moeten over deze diersoorten de verantwoordelijkheid krijgen. Van de ondervraagden is 10 procent hier negatief en 37 procent is neutraal.

'Door plaatsing van alle Europese wildsoorten op de Nationale Wildlijst sluit Nederland aan bij Europese wet- en regelgeving.'

Voorzitter Daan van Doorn van de Jagersvereniging

Nu dragen jagers voor vijf diersoorten in ons landschap: haas, fazant, wilde eend, houtduif en konijn. Deze dieren staan op de Nationale Wildlijst. Voor deze soorten geldt dat jagers enerzijds ervoor zorgen dat er zoveel van een diersoort zijn dat de soort blijft voortbestaan en anderzijds weer niet zoveel komen dat deze dieren schade aan kunnen richten, bijvoorbeeld aan landbouwgewassen.

Gegrond

Voorzitter Daan van Doorn van de Jagersvereniging concludeert dat de resultaten aantonen dat een nieuwe Nationale Wildlijst gegrond is. 'Wij steken in op plaatsing van alle Europese wildsoorten op de Nederlandse Nationale Wildlijst, de systematiek waarbij jagers verplicht zijn om te investeren in een redelijke wildstand in hun veld, soorten beschermen waarmee het slecht gaat en waarbij duurzame benutting mogelijk is van diersoorten die talrijk zijn.'

'Door plaatsing van alle Europese wildsoorten op de Nationale Wildlijst sluit Nederland aan bij Europese wet- en regelgeving. Hiermee wordt onnodige administratieve rompslomp, schade en overlast voor diverse andere belanghebbenden (zoals boeren, grondeigenaren, overheden en natuurbeschermers) voorkomen', aldus Van Doorn.

Natuur

Het onderzoek laat verder zien dat 47 procent van de Nederlanders vindt dat er meer ruimte moet komen voor benutting van de natuur in de vorm van jagen, vissen en wildplukken. 10 procent is daar tegen en 42 procent neutraal. Onder de achterban van natuur- en dierenbeschermingsorganisaties ligt het draagvlak voor benutting van de natuur in de vorm van jagen, vissen en wildplukken nog hoger.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer