Groen licht voor kavelruil Beek

Een overgrote meerderheid van de aanwezige grondeigenaren stemde vorige week in met de officiële start van project 'Verkavelen voor Groei Beek'.

Groen+licht+voor+kavelruil+Beek
© eigen foto

Alle eigenaren van meer dan één hectare in het gebied, zijn de afgelopen weken benaderd met de vraag mee te doen aan het ruilverkavelingsproject. Het draagvlak onder de agrarische ondernemers is groot.

Tijdens de bijeenkomst van vorige week werden de kansen en mogelijkheden nog een keer toegelicht. 'Het is een unieke kans om de structuur in dit gebied te verbeteren', zegt Arvalis-adviseur Huub Janssen, die van de LLTB de opdracht heeft gekregen de kavelruil te begeleiden.

'Via ploegruil is de situatie soms beter dan op de kaart, maar nu is de mogelijkheid dat ook officieel notarieel vast te leggen. Bovendien zijn er ook kansen om het feitelijk gebruik te verbeteren.'

Positieve ervaringen

'De ervaringen elders in Nederland met Verkavelen voor Groei zijn positief', vult Eric Collin aan. Hij zal namens het Kadaster in opdracht van de LLTB het proces ondersteunen. 'Bovendien is dit de eerste vrijwillige kavelruil waaraan voor de agrarische ondernemer geen kosten zijn verbonden', vertelt hij. 'Er wordt namelijk geen bijdrage per geruilde hectare gevraagd en ook de kosten van taxateur en notaris worden vergoed'.

Werksessie

De eerstvolgende stap in het Beekse ruilverkavelingstraject is een werksessie op dinsdag 31 oktober. De uitnodigingen hiervoor vallen binnenkort bij de betrokkenen in de bus. De grondeigenaren maken zelf het ruilplan. De doorlooptijd van de kavelruil is minder dan één jaar, naar verwachting wordt het traject dan ook in de zomer van 2018 afgerond.

'Verkavelen voor Groei Beek' is een project van de LLTB en wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Europese Unie en de Provincie Limburg. De LLTB heeft de uitvoering opgedragen aan Arvalis en het Kadaster.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer