%27Meer+natuur+door+boerengrond+beter+te+verkavelen%27
Nieuws
© Maarten Koch

'Meer natuur door boerengrond beter te verkavelen'

Door agrarische gronden beter te verkavelen, willen het Kadaster en het Nationaal Groenfonds meer natuur realiseren.

Beide partijen tekenden vandaag in Amersfoort een overeenkomst voor samenwerking op het gebied van natuur, landschap, recreatie en milieu.

'De samenwerking richt zich met name op groen verkavelen en groen ruilen. De verkavelingstructuur in Nederland is de afgelopen jaren verslechterd. Daar heeft vooral de agrarische sector last van', aldus Bert Hoeve, hoofd afdeling ruimte en advies van het Kadaster.

Groen ruilen

Het verbeteren van de agrarische structuur is volgens hem goed te combineren met het realiseren van natuur- en waterdoelen: 'Schoon water, het beperken van bodemdaling, veelzijdige natuur en weidse recreatie. Daarnaast proberen we met groen ruilen de terreinbeherende instanties te ondersteunen daar waar behoeftes liggen aan onderlinge ruilingen.'

'Door goede onderlinge samenwerking en begeleiding realiseren we méér natuur én een verbeterde landbouwstructuur', aldus Hoeve. 'Dit houdt onder meer in dat we op basis van data en adviesdiensten van het Kadaster het proces begeleiden en daar de financieringsmogelijkheden van Nationaal Groenfonds in meenemen.'

Versnellen

Het Nationaal Groenfonds wil de verkavelingsprocessen versnellen. 'Uiteindelijk kan een grondruil of verkaveling pas doorgaan als het ook financieel sluitend is', zegt directeur Jean-Paul Schaaij.

'Voor het Nationaal Groenfonds is het van belang dat onze financiering altijd en maatschappelijke, groene meerwaarde oplevert.'

Comeback

Vorige week melden het Kadaster en Wageningen Economic Research nog dat de vrijwillige kavelruil na een sterke terugval in 2000-2003 een comeback maakt. In de laatste vijf jaar is gemiddeld 7.100 hectare landbouwgrond per jaar overgedragen.

Na de piek in 2014 van meer dan 8.000 hectare, daalde de omvang tot 5.500 hectare in 2016. Relatief wordt veel landbouwgrond in het noorden en oosten van het land via vrijwillige kavelruil overgedragen. In Zuid-Nederland gebeurt dat veel minder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer