Novi-Pluim keert 4,2 cent kwaliteitsbonus uit

De vermeerderaars ontvingen gemiddeld 4,2 cent kwaliteitstoeslag per kilo moederdier bovenop de Novi-Pluim prijs. Dat werd bekendgemaakt op de jaarvergadering van de vereniging van vermeerderaars, Novi-Pluim.

Novi%2DPluim+keert+4%2C2+cent+kwaliteitsbonus+uit
© Remkes

Door het succes van het duurzaamheidslabel NoviPlus stijgt de vraag naar producten met meerwaarde. Productontwikkeling en de bouw van een nieuwe kokerij zijn het gevolg.

Na drie jaar uitkering van een nabetaling is vanaf januari 2017 gekozen voor een kwaliteitsbonus. Pluimveeslachterij Remkes beoordeelt de kwaliteit aan de slachthaak en koppelt deze direct terug aan de vermeerderaar.

Maar aandacht voor kwaliteit

Op basis hiervan wordt de bonus uitgekeerd. Vangschade en de beoordeling door de NVWA krijgen steeds meer aandacht. Novi-Pluim onderzoekt mogelijke verbeteringen samen met experts, vermeerderaars delen ervaringen en krijgen individueel uitbetaald op kwaliteit.

Novi-Pluim heeft, samen met slachterij Remkes, ingehaakt op de vraag naar ketenkwaliteit. Het NoviPlus programma bevat aspecten van dierenwelzijn, diergezondheid en milieu voor de vermeerderings-, slacht- en verwerkingsfase.

Vermeerderaars ontvangen via Novi-Pluim voor de hennen de marktprijs Barneveld plus 2 cent per kg. Deelname aan NoviPlus, waarin ook QS is opgenomen, levert 10 cent extra per kilo op.

Jurjën Kuipers, voorzitter Novi-Pluim: 'De waarde van het NoviPlus concept zit in de breedte: de toegevoegde waarde op producten is beperkt, het verhaal achter het vlees, de transparantie en het keten denken wat start bij de pluimveehouder, spreekt aan. De ngo's, waarmee wij regelmatig overleggen, zijn er enthousiast over.'

Uitgekookte afzet

De vraag naar gekookte producten groeit. Het vlees van ouderdieren is prima geschikt voor de kokerij. De huidige kookcapaciteit is beperkt en de bouw van de nieuwe kokerij in Epe is mede het gevolg van de positieve resultaten van het NoviPlus concept binnen Pluimveeslachterij Remkes.

Samen met TNO onderzoekt Remkes bereidingstechnieken voor filet en poten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer