Koppert%3A+biobestrijding+staat+helder+op+de+kaart
Achtergrond
© Trees Borkus

Koppert: biobestrijding staat helder op de kaart

'Je moet altijd blijven dromen', zegt managing director Henri Oosthoek van Koppert Biological Systems dat net zijn vijftigjarig bestaan heeft gevierd. 'In het begin werd over duurzame land- en tuinbouw nog lacherig gesproken. Nu is biologische bestrijding niet meer weg te denken. Het onderwerp staat helder op de kaart en daar ben ik trots op.'

Een 'wereldrevolutie' is voltrokken sinds Koppert Biological Systems in 1967 werd opgericht om plaaginsecten die gewassen aantasten te bestrijden met natuurlijke vijanden in plaats van met chemische middelen. Het begon met roofmijten tegen spint, later gevolgd door de introductie van sluipwespen tegen plagen. Het bedrijf startte op bescheiden schaal, maar het productportfolio breidde snel uit.

Een nieuwe stap in de ontwikkeling kwam via de Belgische entomoloog Frans Baelus. Hij zag eind jaren tachtig in dat hommels een nuttig alternatief zijn voor het bestuiven van vruchten, in het bijzonder tomaten. Koppert haakte er direct op in en begon onder leiding van Henri Oosthoek aan het kweken van de hommel Bombus terrestris, waarin het bedrijf inmiddels al vele jaren wereldwijd marktleider is.

Hommels

'Voorheen werden tomaten getrild met trilnaalden of bespoten met hormonen. Nu is dat allemaal vervangen door hommels', vertelt managing director Henri Oosthoek van Koppert Biological Systems. 'Als je hommels wilt inzetten voor de bestuiving, kun je geen chemie gebruiken. Op die manier werden telers automatisch gestuurd naar biologische bestrijding.'

Als je hommels wilt inzetten voor de bestuiving, kun je geen chemie gebruiken

Henri Oosthoek, managing director Koppert Biological Systems

Het bedrijf in Berkel en Rodenrijs heeft nu vestigingen in 25 landen en exporteert naar meer dan 90 landen. De bedrijfsmissie - wereldwijd 100 procent duurzame land- en tuinbouw - leidt tot expansie en diversificatie van de activiteiten.

Biostimulanten

'We richten ons ook op andere terreinen, zoals bodemgezondheid, plantweerbaarheid en buitenteelten. De laatste acht jaar zijn we actief met biostimulanten in de landbouw (mais, soja, tarwe en rijst). De uitdaging in deze vollegrondsteelten is om, ondanks kleinere financiële marges, producten te ontwikkelen die de gezondheid van de plant verbeteren en zo de opbrengst kunnen verhogen', stelt Oosthoek.

'Dat betekent dat we bestrijding op een slimme manier moeten toepassen, bijvoorbeeld met een zaadcoating. Vlak voordat het zaadje wordt gezaaid, moet je het behandelen met een coating, met micro-organismen als schimmels en bacteriën die de groei en ontwikkeling van het wortelgestel en het gewas bevorderen.'

Zo introduceerde Koppert in 2015 Panoramix, een coating die kiemplanten moet stimuleren. De micro-organismen zorgen ervoor dat de plant nutriënten als fosfaat en stikstof beter kan opnemen.

Intensievere teelten

In Afrika, Azië en Indonesië is sprake van steeds intensievere teelten die meer en meer een aanslag zijn op de bodem. 'Geen wonder, er zijn immers steeds meer monden te voeden. Iedere maand worden bijvoorbeeld in Afrika 1 miljoen baby's geboren, 12 miljoen per jaar. Dan is het mooi als je producten hebt die zorgen voor een grotere opbrengst op dezelfde oppervlakte', aldus de managing director.

'Ik kom net terug uit Kenia, waar we een product hebben gelanceerd voor kleine boeren dat resulteert in 20 procent productieverhoging. Het geeft dan zo veel genoegdoening om voor de kleine boeren in Afrika biologische gewasbescherming beschikbaar te kunnen stellen.'

Kamertemperatuur

In dat kader werkt Koppert aan de ontwikkeling van biologische gewasbeschermingsproducten die op kamertemperatuur kunnen worden opgeslagen en lang houdbaar zijn, zes tot twaalf maanden. Dit schept mogelijkheden in suboptimale teeltcondities.

'Dat ga je met roofmijten en sluipwespen niet redden. Die moeten immers geconditioneerd worden opgeslagen en vervoerd. Met schimmels en bacteriën kan het wel, slim verpakt in bijvoorbeeld gasverpakking of in tabletvorm in doordrukstrips. Die producten zijn we nu aan het ontwikkelen', aldus Oosthoek.

Revolutionair

Koppert zoekt naarstig naar verdere oplossingen. 'We focussen op biostimulanten, maar gaan al verder richting biofertilizers, waarbij onze microben zich ten bate stellen van de plantwortels en stofjes afgeven die zorgen voor plantweerbaarheid, plantgezondheid en groei. Voor rijst is het bijvoorbeeld al gelukt een bacterie in het zaad te krijgen die de plant aanzet tot opname van stikstof uit de lucht. Echt revolutionair.'

Met dit soort introducties en ontwikkelingen afficheert Koppert zich nadrukkelijk als kennisbedrijf. Daarnaast staat kennisoverdracht hoog op de prioriteitenladder van de onderneming. De markt daarvoor is uitdagend. Want het is lastig om kennis direct op boeren of tuinders over te dragen. Daarom steekt het bedrijf veel kennis in het product.

Experience Centre

Onlangs opende koning Willem-Alexander het nieuwe informatiecentrum van Koppert in Berkel en Rodenrijs. In het Experience Centre van 200 vierkante meter krijgen onder meer telers, onderzoeksinstellingen, studenten en overheden uit binnen- en buitenland informatie over de wereld van biologische gewasbescherming.

Oosthoek: 'Bezoekers kunnen zien en ervaren wat hier gebeurt en snappen zo sneller het hele plaatje. Het visuele aspect van kennisdeling is daarbij belangrijk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer