Wooning Orchids promoot bamboeorchidee in eigen winkel

Wooning Orchids in Bleiswijk heeft sinds kort een winkel bij de kwekerij, waar particulieren op zaterdag potorchideeën kunnen kopen. De shop bedient consumenten in de regio en levert de eigenaren bruikbare feedback op.

Wooning+Orchids+promoot+bamboeorchidee+in+eigen+winkel
© Harry Stijger

Potorchideeënbedrijf Wooning Orchids in Bleiswijk teelt op 5 hectare phalaenopsis, de vlinderorchidee, in verschillende kleuren en op 4 hectare Dendrobium nobilé, de bamboeorchidee, in wit, vanille, lila en oranje. 'De vlinderorchidee is het meest geteelde product, waar we ons niet mee kunnen onderscheiden. Met een nicheproduct als de bamboeorchidee kan dat wel', zegt directeur Johan van Velden van Wooning Orchids.

De bamboeorchidee is nog een klein product in vergelijking met de phalaenopsis en beslaat slechts 3 procent van de potorchideeënproductie. 'Door de overweldigende hoeveelheid phalaenopsis in allerlei kleuren is de bamboeorchidee een ondergewaardeerd product. Daar zien wij groei in', vertelt Van Velden.

Kwaliteitsetiket

Aan de hand van het model van de plant en het aantal bloemen krijgt de potplant een kwaliteitsetiket. Essential is voor de goede kwaliteit en Exlusive staat voor exclusieve kwaliteit.
'De bamboeorchidee staat dicht bij de natuur. Deze potorchidee wordt duurzaam geteeld met geïntegreerde gewasbescherming. Volgens de handel maken de bloemen de consument blij', zegt de directeur.

De bamboeorchidee is een ondergewaardeerd product, waar wij groei in zien

Johan van Velden, directeur Wooning Orchids in Bleiswijk

Om goed te weten wat de beleving van consumenten bij dit nieuwe gewas is, heeft het bedrijf in september een eigen winkel bij de kwekerij in Bleiswijk geopend. Hiermee hoopt Van Velden meer informatie rechtstreeks van de consument te krijgen over wat die mooi, handig of leuk vinden.
Vervolgens wil het tuinbouwbedrijf daar met de productie op inspelen. De winkel heeft een tweeledig doel. Op zaterdag is deze geopend voor particulieren om producten te kopen en op de weekdagen is de winkel een visitekaartje voor de handel om het assortiment te bekijken.

Goede moment

Mede-eigenaar Herbert Wooning van Wooning Orchids liep al en aantal jaren met het idee rond om een winkel te openen, maar dat kwam er steeds niet van. Mede door Coen Verspeek, verkoper van de bamboeorchidee bij Wooning Orchids, is de winkel nu daadwerkelijk een feit. 'Nu is het goede moment daar en dan moet je de kans pakken. Het is niet alleen leuk, maar we krijgen ook nuttige informatie terug van consumenten door hun koopgedrag. We zien bijvoorbeeld welke kleurencombinaties ze kopen', vertelt Wooning.

Tijdens de eerste openingsdag kwam het dubbele aantal bezoekers op de winkel af dan Wooning vooraf had gedacht. Veel mensen liepen anderhalf uur rond en genoten ervan alsof het een tentoonstelling was. Sommige mensen kwamen zelfs terug om de andere vensterbank ook vol te zetten, vertellen de tuinders trots.

Geloven

'We geloven in de bamboeorchidee en willen deze in heel Europa bij consumenten onder de aandacht brengen, te beginnen in onze eigen regio', zegt Wooning.

'Nu telen we nog slechts vier kleuren, waarvan oranje een mooie, maar moeilijk te telen kleur is. Naast de kleur wit komen er over een paar jaar paarse kleuren beschikbaar, waarvan roze de eerste zal zijn. In de toekomst zullen we de consument verrassen met bijzondere kleuren.'

Japan

Volgens de directeur hebben de ondernemers voor de teelt wel de sleutel in handen, maar niet de blauwdrukken. De kleuren die nu al beschikbaar zijn in Japan, konden eerst niet onder Nederlandse omstandigheden worden geteeld. Japan is de bakermat van de bamboeorchidee. 'Omdat het land op de 35ste breedtegraad ligt, is er veel meer licht dan in Nederland. Bovendien telen ze daar met de natuur mee. In het voorjaar planten of met scheut verder en dan groeit het gewas in de zomer om vervolgens in de winter te koelen.'

Niettemin loopt de Japanse teelt van bamboeorchideeën ieder jaar verder achteruit, omdat ze daar steeds minder rendabel worden. De teelt van deze orchideeën was daar groter dan van phalaenopsis, weet Wooning.

Cadeautje

'Anderhalf jaar geleden begonnen we met de slogan 'We send you a gift'. De gedachte hierachter is dat we een cadeautje maken. We zijn meer klantgericht gaan denken. Daarvoor is consumenteninformatie nodig om daarop te produceren en niet meer de markt volstampen', legt de directeur uit. 'We willen de bamboeorchidee op een nieuwe manier in de markt zetten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer