Wiebe in 't Hout POV-voorman regio Noord

Vleesvarkenhouder Wiebe in 't Hout (35) uit Veendam is maandagavond in Drachten gekozen tot voorzitter van POV-regio Noord.

Wiebe+in+%27t+Hout+POV%2Dvoorman+regio+Noord
© pov

In Drachten stemden een kleine dertig leden in met de voordracht van het zevenhoofdige regiobestuur van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

De vertrouwenscommissie bestaande uit Wout van Vulpen, Henk Hemmink, Wim Bruggink en Annechien ten Have - Mellema, droeg Mareille Oort (31) voor als secretaris van het regiobestuur Noord (Friesland, Groningen en Drenthe) en Herrald Klaassen (48) als penningmeester.

De overige vier leden zijn Rogier van Wijk (40), Corné Elshof (24), Herolt Bouwmeester (24) en Martin van de Peut (55) Deze week wordt ook het regiobestuur West en regiobestuur Gelderland gekozen.

Capabele mensen

Een regiobestuurder zit maximaal drie termijnen van 4 jaar. 'Dat is statutair zo geregeld en daarmee willen we ook een stuk continuïteit veilig stellen', licht POV-voorzitter Ingrid Jansen toe. Vooruitlopend op de andere benoemingen geeft Jansen aan blij te zijn met de nieuwe (kandidaat)bestuurders. Ze zijn capabel en er is sprake van een goed evenwicht in leeftijd, geslacht en achtergrond (LTO of NVV), zegt Jansen.

De regiobesturen vormen het bestuurlijk kader onder de Producenten Organisatie Varkenshouderij. Zij zetten zich in voor en vertegenwoordigen de belangen van de betreffende POV-regio en de POV in het algemeen. De leden van het Regiobestuur zorgen voor de verbinding en communicatie tussen de leden in hun regio en maken de verbinding naar de regionale LTO-organisaties.

ALV 20 november

De zeven regiovoorzitters vormen samen met zeven dagelijks bestuursleden vanaf 1 januari 2018 het bestuur van de POV. De officiële benoeming van deze bestuursleden vindt 20 november plaats tijdens de algemene ledenvergadering. De procedure voor een nieuw dagelijks bestuur start binnenkort.

Tijdens de vergadering van 20 november wordt voorgesteld dat de voorzitter van een regiobestuur een vaste vergoeding van 7.000 euro per jaar ontvangt en iedere regio een bedrag van 6.000 euro. Op die datum ligt er ook een contributievoorstel. Jansen: 'Het uitgangspunt van de POV is dat de contributie voor alle varkenshouders in Nederland gelijk is.;

Varkensrechten

Tijdens de rondvraag kwam de vraag op tafel hoe het nu verder moet met de uitwisselbaarheid van varkensrechten. Jansen houdt vast aan het POV-standpunt dat uitwisseling in deze fase niet wenselijk is. 'De Regeling Omgevingskwaliteit (ROK-regeling) is net opengesteld en de fosfaatrechten zijn er ook nog niet. We zullen op termijn eerst de ROK-regeling moeten evalueren en bij succes moeten besluiten of deze regeling wordt omgezet in een omvangrijker geheel. Het is dan ook te prematuur om in dit stadium over uitwisseling van varkensrechten te praten', zegt Jansen.

'Verdwijnen productierechten uit de sector, dan verdwijnt er ontwikkelingsruimte', zegt Jansen met klem. Helder is ook het standpunt van de POV met betrekking tot het niet verlengen van de Regeling Ontheffing Productierechten (POR) zoals oud-staatssecretaris Martijn van Dam in het voorjaar van 2017 aankondigde. Jansen: 'Blijven de varkensrechten, dan is het verdwijnen van de POR voor ons onacceptabel.' Tot slot merkt Jansen op dat het nog steeds zin heeft bezwaar te maken tegen de NVWA-tarieven. De procedure tegen de NVWA loopt nog steeds.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer