Staatssecretaris Martijn van Dam was als koude douche

Martijn van Dam was er als staatssecretaris niet voor de land- en tuinbouw, zo blijkt uit het verloop rond de fosfaatrechten en het fosfaatreductieplan. Hij heeft niets begrepen van de sector.

Staatssecretaris+Martijn+van+Dam+was+als+koude+douche
© Dirk Hol

Onze voormalige staatssecretaris Martijn van Dam heeft zijn functie verwisseld. Hij is nu aangetreden bij de NPO. Het is maar te hopen voor de goede man dat hij daar beter op zijn plaats is dan op het ministerie van Economische Zaken. Hoewel er bij zijn aantreden veel twijfels waren, is helaas gebleken dat deze niet onterecht waren.

Zijn voorganger Sharon Dijksma had zich in korte tijd goed ingewerkt in de landbouwkringen. Zij gaf ons als boeren het gevoel ervoor te gaan. Overal verscheen ze, zowel in Brussel als op andere plaatsen waar ze maar iets kon betekenen voor de sector.

Wat dat betreft was Van Dam voor de sector zoiets als een koude douche. Hij vond het niet belangrijk ons in Brussel te vertegenwoordigen en liet zich zelden op de werkvloer zien. Nee, het leek er niet op dat hij zich bewust was wat de sector van hem verwachtte.

Uitspraken

Dat liet de staatssecretaris ook blijken in zijn uitspraken. 'Ik zit hier niet voor de boeren', was zo'n uitspraak. Maar de uitspraken in het radioprogramma Vroege Vogels overtreffen echt alles. De boeren verwijten dat ze zelf de oorzaak zijn van alle problemen rond de fosfaatrechten en het fosfaatreductieplan.

Wie was het die drie maanden nadat de Europese Commissie had aangegeven dat invoering van fosfaatrechten niet kon op 1 januari 2017, vervolgens de sector opzadelde met 'zoek zelf maar een oplossing voor het fosfaatprobleem'? Wonder boven wonder is de sector nog geslaagd met het fosfaatreductieplan. Een hapklare brok, wat vervolgens door meneer de staatssecretaris kon worden overgenomen.

Grootspraak

En dan nu zulke grootspraak lanceren. Jammer, maar het zegt meer over Van Dam dan over de boeren. Deze trap na is een blunder voor de goede man. Hij heeft blijkbaar niets maar dan ook niets begrepen van de sector.

Hillebrand van Herwijnen
melkveehouder in Hedel

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer