Europees aardappelfeest in Emmeloord

Als World Potato City is Emmeloord deze week het toneel van PotatoEurope 2017. Voor de Nederlandse aardappelsector is het grote aardappelevenement een uitgelezen gelegenheid om zich te presenteren en te profileren.

Europees+aardappelfeest+in+Emmeloord
© Nieuwe Oogst

'Een drukbezocht evenement waar de dynamiek vanaf spat.' Volgens directeur Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) is dat het ultieme doel van een succesvolle PotatoEurope 2017. Hij vindt dat het streven moet zijn dat elke bezoeker voldaan en royaal voorzien van nieuwe informatie naar huis gaat.

PotatoEurope is vooral een groot internationaal aardappelevenement dat bij toerbeurt met België, Frankrijk en Duitsland om de vier jaar Nederland aandoet. Net als in 2013 is het bedrijf DLG Benelux ook deze editie verantwoordelijk voor de beursorganisatie. Plaats van handeling voor PotatoEurope 2017 op woensdag 13 en donderdag 14 september is opnieuw het grote beursterrein vlak bij Emmeloord.

Meer machinedemonstraties

Directeur Paulien Hoftijzer van DLG Benelux vertelt dat ten opzichte van eerdere edities onder meer de machinedemonstraties opnieuw zijn uitgebreid. 'Er zijn voor het eerst kistenvuldemonstraties en dit jaar is er speciaal aandacht voor kipwagens. Verder zal hoofdsponsor Case IH in een groots opgezette praktijkdemonstratie laten zien wat er mogelijk is met het inzetten van drones en aansluitend wat de aardappelketen kan doen met digitale informatie.'

Het grote belang van aardappelen als wereldwijde voedingsbron is zeker niet overdreven

Dick Hylkema, directeur Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO)

Verspreid over de twee dagen van het evenement wordt een vol programma aangeboden met interactieve kennissessies in de congresruimte op het beursterrein. Deze sessies zijn deels openbaar en deels besloten. Diverse ketenpartijen, waaronder de Rabobank, grijpen het inhoudelijk programma aan om hun visie op de aardappelsector toe te lichten en om daarover van gedachten te wisselen met geïnteresseerden.

Wereldwijde ketenpartners

Het thema van PotatoEurope 2017 is 'Potatoes feed/meet the world'. Hoftijzer legt uit dat het thema enerzijds verwijst naar PotatoEurope als internationaal platform waarop Europese en vaak ook wereldwijde ketenpartners elkaar ontmoeten. 'Aan de andere kant heeft het thema betrekking op de potentie van de aardappel om de groeiende wereldbevolking te voeden en de mogelijkheden om de teelt op meerdere werelddelen tot een succes te maken.'

Hylkema sluit daar graag op aan. 'Het grote belang van aardappelen als wereldwijde voedingsbron is zeker niet overdreven. Ook steeds meer buiten Europa en de Verenigde Staten worden aardappelen geteeld en gegeten. De wereldwijde consumptie stijgt in snel tempo en bovendien is de teelt duurzaam, onder meer vanwege de lage waterbehoefte en de hoge voedzaamheid.'

Profileren

Voor de Nederlandse aardappelsector is PotatoEurope in eigen land een uitgelezen gelegenheid om zichzelf te presenteren en te profileren. De NAO-directeur beaamt dat.

'Nederland speelt een grote rol om landen op de hele aardbol te voorzien van efficiënt uitgangsmateriaal en van de noodzakelijke deskundigheid. Van de wereldhandel in gecertificeerd pootgoed loopt 60 procent via ons land. Maar ook op het terrein van teelt, verwerking, afzet, mechanisatie en diensten zijn wij toonaangevend en dat kunnen we etaleren in Emmeloord.'

Aardappelland

In haar eigen stand houdt de NAO een internationale netwerkreceptie. Dit gebeurt in samenwerking met onder meer gemeente Noordoostpolder en de Topsector Agri & Food. 'Als brancheorganisatie voor de Nederlandse aardappelhandel hebben we de taak om tijdens dit evenement vooral de buitenlandse bezoekers uitgebreid te informeren over de mogelijkheden van Nederland als aardappelland', stelt Hylkema.

Voor de deelname aan de vakbeurs hebben zich zo'n 265 standhouders aangemeld, 8 procent meer dan in 2013. Beursdirecteur Hoftijzer vertelt dat de deelnemers afkomstig zijn uit achttien landen. Zij schat het aandeel buitenlandse deelnemers op zo'n 60 procent.

Bezoekersaantal

PotatoEurope 2017 is voor de organisatie een succes als het evenement zo'n 15.000 bezoekers uit binnen- en buitenland trekt. Vier jaar geleden bij de vorige editie in Emmeloord werd PotatoEurope bezocht door ongeveer 12.500 belangstellenden uit 53 landen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer