Aardappelrassen+met+eigen+verhaal
Achtergrond
© Haijo Dodde

Aardappelrassen met eigen verhaal

Caithness Potatoes wil beter herkenbaar zijn voor Nederlandse pootgoedtelers. Het van origine Schots-Engelse pootgoedbedrijf presenteert op de proefvelden van PotatoEurope in Emmeloord een groot deel van het rassensortiment.

'Bij aardappelrassen is altijd sprake van een compromis', legt Jan-Eric Geersing van Caithness Potatoes uit. 'Hoe goed een ras ook is, er is altijd wel een aspect of eigenschap die extra aandacht vraagt. Daarom is het eigen verhaal achter elk ras juist heel belangrijk.'

Geersing is oprichter en mede-eigenaar van Caithness Potatoes en daarmee de vertegenwoordiger van het Britse pootgoedbedrijf in Nederland. Zijn doel is om tijdens PotatoEurope aan geïnteresseerden een toelichting te geven op de rassen die te zien zijn op het proefveld.

Groei

'We zijn in Nederland een relatief kleine speler, maar groeien gestaag. De afgelopen jaren hebben we ons areaal pootgoed steeds verdubbeld tot nu zo'n 80 hectare. Deze ontwikkeling willen we vasthouden', meldt Geersing.

Hoe goed een ras ook is, er is altijd wel een aspect of eigenschap die extra aandacht vraagt

Jan-Eric Geersing, Caithness Potatoes

Caithness Potatoes maakt deels gebruik van kruisingen van vrije aardappelkwekers, ook uit Nederland. In met name Groot-Brittannië en Australië vestigde het bedrijf zijn naam met het typisch Engelse aardappelras Nadine. In het huidige sortiment is Valor voor het exportsegment het grootste ras. Een van de interessante nieuwere rassen is de witvlezige fritesaardappel Divaa.

'Kenmerk van onze rassen zijn de grove, ronde knollen en de lichte vleeskleur. Daarom is de afzet van het pootgoed naast Groot-Brittannië vooralsnog gefocust op het Middellandse Zeegebied en Zuid-Europa.'

Strategie omgegooid

Geersing vertelt dat Caithness Potatoes enkele jaren geleden bewust de veredelingsstrategie heeft omgegooid naar rassen met een gelere vleeskleur. 'Hiermee zoeken we positie op het Europese vaste land. De eerste rassen die bij deze strategie horen, hopen we binnen enkele jaren te introduceren.'

Een prominente plek in het aanbod van Caithness Potatoes wordt ingenomen door drie phytophthoraresistente rassen. Passion en Tentation zijn van Franse veredelingsbedrijven met Caithness Potatoes als vertegenwoordiger in Nederland. Cammeo komt uit het eigen kweekprogramma. 'Het zijn alle drie tafelrassen en de resistentie is op basis van het sterke gen R8.'

Convenant

Caithness Potatoes is een van de partijen die onlangs het convenant ondertekenden voor een versnelde transitie naar robuuste rassen voor de biologische aardappelsector. 'Deze rassen passen perfect bij de ambitie om in 2020 alleen nog bioaardappelen te verkopen met voldoende genetische weerstand tegen phytophthora. Ons doel is om het pootgoedareaal van de resistente rassen snel uit te breiden, zodat op termijn voldoende resistent uitgangsmateriaal beschikbaar is.'

Naast de rassenpresentatie heeft Caithness Potatoes op het proefveld van PotatoEurope samen met middelenfabrikant Adama een kiemreguleringsproef aangelegd. Deze proef toont aan hoe de eigen rassen qua knolzetting reageren op het product Talent. De behandeling wordt vergeleken met ethyleengassen, afkiemen door kisten te draaien en mechanisch gekoeld pootgoed.

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer