Onafhankelijk+onderzoek+heeft+meerwaarde
Column
© Nieuwe Oogst

Onafhankelijk onderzoek heeft meerwaarde

Onderzoek en innovatie zijn van groot belang voor de akkerbouw. Nederland kent de nodige gerenommeerde universiteiten, onderzoeksstations en proefboerderijen waar bedrijven en organisaties hun onderzoeksvragen kunnen neerleggen.

Maar hoe zit het met de onafhankelijkheid en transparantie van die onderzoeken? Krijgen wij als akkerbouwers altijd het volledige verhaal te horen en alle resultaten te zien? Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet geloof. Laat ik vooropstellen dat onderzoek dat wordt weggelegd bij de bekende instituten en proefstations, op een integere en kundige manier gebeurt en leidt tot betrouwbare resultaten, los van wie de opdrachtgever is. Daar zit het probleem niet.

Als BO Akkerbouw of de overheid opdrachtgever is, moeten onderzoeksresultaten voor iedere akkerbouwer beschikbaar komen. Maar hoe zit het als de opdrachtgever een bedrijf is dat een nieuw gewasbeschermingsmiddel wil testen en als dit bedrijf de uitkomsten mag presenteren?

Als het nieuwe product het beter doet dan de bestaande producten en het bedrijf geeft volledige transparantie, is er geen probleem. Maar wat als uit de proeven blijkt dat één concurrerend product net iets beter presenteert? Het antwoord laat zich raden en is heel begrijpelijk. Commerciële belangen voeren dan de boventoon. Als we het proefveld bezoeken, kan het maar zo zijn dat die ene behandeling in de presentatie ontbreekt.

Als BO Akkerbouw en LTO Nederland willen we als sector zelf onderzoek kunnen uitzetten, zodat we u als ondernemer alle resultaten kunnen laten zien en daarmee de sector op een hoger plan kunnen brengen. BO Akkerbouw heeft daarvoor een verbindendverklaring gekregen vanuit het ministerie van Economische Zaken, zodat we daarvoor collectief het geld op tafel kunnen leggen.

Om dat geld bijeen te brengen, is het nodig dat we de gegevens van de ondernemers krijgen om een eerlijke areaalheffing te kunnen opleggen zonder onnodige kosten en bureaucratie. Daarover zijn we nog in gesprek met minister Henk Kamp.

Wij willen als sector verder innoveren, op een manier die maximaal rendement geeft voor ondernemers en de maatschappij. Kamp en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunnen dat faciliteren. Waar wachten we nog op?

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer