LTO%3A+meer+kennis+nodig+over+gezondheid+en+veehouderij
Nieuws
© Freshlight Agri

LTO: meer kennis nodig over gezondheid en veehouderij

Veehouders willen investeren in stalsystemen die een gezonde leefomgeving bevorderen. Dat stelt LTO Nederland naar aanleiding van het vrijdag verschenen rapport over veehouderij en de gezondheid van omwonenden (VGO II).

Tegelijkertijd stelt LTO vast dat nog veel noodzakelijke kennis ontbreekt. 'Het is zaak om de hiaten in die kennis zo snel mogelijk te dichten. De sector is bereid daarin te investeren. We doen hiervoor ook een beroep op de overheid', aldus Jeannette van de Ven, LTO-portefeuillehouder Gezonde dieren.

'Zolang die kennis ontbreekt, lopen ondernemers de kans dat ze investeren in verkeerde technieken of methoden die uiteindelijk weinig effect hebben. Dat moet voorkomen worden', legt Van de Ven uit.

Meer longontsteking

Uit het nieuwste onderzoeksrapport komt naar voren dat omwonenden van geitenbedrijven een grotere kans op longontsteking hebben. Het gaat om 89 extra gevallen van longontsteking per 100.000 inwoners, wat neerkomt op 5,4 procent meer patiënten. Bij pluimveebedrijven ligt dat percentage op 7,2.

De exacte bron van de longontstekingen is onbekend. Om meer inzicht in de situatie te krijgen, is het volgens LTO van belang om samen met de overheid onderzoek op te zetten naar de bron van de risico's.

Snel onderzoek nodig

Om te bezien of de risico's toe- of afnemen is ook een analyse van de huisartsengegevens uit de periode 2014-2016 nodig. De sector pleit voor onderzoeken die op korte termijn uitgevoerd kunnen worden en effectief zijn om meer inzicht te geven in de risico's.

LTO vraagt de rijksoverheid en de provincies om hierin hun verantwoordelijkheid te nemen. De pluimveesector heeft een plan van aanpak uitgewerkt om de uitstoot van fijnstof de komende jaren te minimaliseren. LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij en de Nederlandse GeitenZuivel Organisatie (NGZO) werken aan nieuwe ketenvisie.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer