New+Holland+toont+nieuwe+Methane+Power
Achtergrond
© Hendrik Begeman

New Holland toont nieuwe Methane Power

Als het gaat om nieuwe alternatieve brandstoffen, loopt New Holland bij de ontwikkelingen mee in de voorste gelederen. De Methane Power trekker kan rijden op methaangas uit biogasinstallaties.

New Holland presenteerde vorige week op de Farm Progress Show in het Amerikaanse Decatur (llinois) het showmodel van de Methane Power trekker. De eerste kennismaking met deze trekker was in 2015.

De compleet nieuwe versie valt op door het moderne uiterlijk. 'We hebben geprobeerd de functionaliteit met een moderne styling te combineren', zegt de Italiaanse ontwerper David Melvin Wilkie.

Basis

Sean Lennon van New Holland zegt dat, evenals het model uit 2015, een 180 pk trekker uit de T6-serie als basis is genomen en dat ook de methaantechniek overeenkomt. De prestaties van deze trekker komen volgens Lennon overeen met een gelijkwaardige dieseltrekker met ook even lange service intervallen.

Het voordeel is dat de emissie van CO2 met 80 procent is teruggedrongen. Een ander voordeel is dat de Methane Power 30 procent lagere bedrijfskosten heeft en 50 procent minder geluid produceert.

Tegenover de Amerikaanse journalisten gaf Lennon aan dat Europa op dit gebied leidend is. Als voorbeeld noemde hij dat er in Europa rond 17.000 biogasinstallaties zijn, tegenover 400 à 500 in Amerika.

Futuristische cabine

Wat opvalt is het nieuwe front met de Formule I-achtige voorspatborden in gestroomlijnde vorm, gecombineerd met de futuristische cabine en achterspatborden. Bij de vorige versie waren de gastanks nog her en der weggewerkt, tot in de cabinestijlen. Nu zijn ze knap ingebouwd op de plek waar je normaal de dieseltank verwacht.

De cabine zelf biedt 360 graden rondom zicht, waarvan het glasoppervlak 20 procent groter is dan bij standaard trekkers. Opvallend is de monitor midden in het stuurwiel, die niet met het stuur meedraait.

Camera's

De monitor geeft het beeld van de achteruit gerichte camera's weer die de zijspiegels vervangen en geeft informatie over motortemperatuur en toerentallen. Bij wegtransport geeft het de navigatiekaart weer.

Een interactieve driedelige display rechtsboven aan het plafond geeft beelden van de achteruitrijcamera's. Het tweede deel geeft informatie over onder andere de toerentallen van de aftakas, hoogte van de hefarmenhydrauliek en verlichting. En het derde is een nieuwsscherm met bijvoorbeeld weerkaarten, biogas-productievolumes en een mediapakket.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  10 %
 • Zondag
  15° / 13°
  80 %
Meer weer