Communicatie+Vruchtbare+Kringloop+Noorden+moet+beter
Nieuws
© Jan van den Brink

Communicatie Vruchtbare Kringloop Noorden moet beter

Het aantal melkveehouders dat deelneemt aan de Vruchtbare Kringloop Noord-Nederland valt tegen. Waar er plek is voor 300 boeren, hebben 180 het eerste jaar meegedraaid.

'We moeten beter communiceren, daarin zijn we onvoldoende geslaagd', stelde projectleider Willem van Weperen donderdagmiddag op Dairy Campus tijdens de evaluatie van het eerste jaar vruchtbare kringloop. Er waren vooral veel adviseurs op afgekomen, het aantal aanwezige boeren bleef op een stuk of tien steken.

De aanwezige melkveehouders in de zaal reageerden kritisch op de studiegroepen . 'Wij willen uitgedaagd worden. Er moet actie zijn', gaf een melkveehouder aan. Een ander meldde dat hij hightech mist in de programmering. 'Daar houden wij van, van nieuwe dingen. Hier zweven allemaal jonge jongens rond, daar moet je bij zijn.'

Laagdrempelig

Van Weperen ziet met laagdrempelige activiteiten kansen om meer boeren bij het project te betrekken. 'We moeten naar de melkveehouders toe. We gaan extra dingen doen, zoals demonstraties geven.'

Het aantal deelnemers moet worden verhoogd, want diversiteit in de groepen is heel belangrijk, vindt deelnemend melkveehouder Arend Steenbergen. 'Ook vanuit waterschappen komt meer druk op de mineralenefficiëntie. Daarom moeten we op volle kracht voor uit. En niet te veel energie steken in nut en noodzaak van de kringloopwijzer. Daar gaat de discussie nu te veel over.'

Oost-Nederland

En daarbij komt dat boeren in het Noorden zich ook niet vergelijken met boeren in Oost-Nederland, stelt hij. Daar is de animo met zo'n achthonderd boeren hoger, omdat met mais gemakkelijker emissies te beperken zijn. 'We moeten niet tegenover elkaar staan. Ook met gras kun je heel veel bereiken. Wanneer je de kwaliteit ervan verbetert, heb je op termijn minder krachtvoer nodig. Dat zorgt voor een betere benutting.

Dat vindt onderzoeker van Wageningen Livestock Research Gerjan Hilhorst ook. 'Tegen de kringloopwijzer is hard tegenaan geschopt. Maar met de kringloopwijzer zie je waar je staat op je bedrijf. Dat is hartstikke waardevol. Dat betekent niet dat je je hele bedrijf over de kop moet gooien, maar er vallen al resultaten te halen door de huidige bedrijfsvoering te optimaliseren. '

Aantoonbare fouten

Daarbij stipte hij nog wel aan dat de management tool goed moet worden ingevuld. In 9 procent zaten aantoonbare fouten. ' Wanneer je dan in studiegroepen aan de gang gaat, dan ga je appels met peren vergelijken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer