Vruchtbare+Kringloop+onder+druk+door+fosfaatwet
Nieuws
© Koen van WIjk

Vruchtbare Kringloop onder druk door fosfaatwet

Project Vruchtbare Kringloop Noord-Holland heeft een klein jaar na de start meerdere samenwerkingsverbanden opgeleverd, maar staat nu onder druk door de nieuwe fosfaatwetgeving.


Het gaat hierbij om thema's als bodemvruchtbaarheid en organische stof, ruwvoerproductie in rotatie met bouwland, bodemgezondheid, knellende regelgeving en economische aspecten van de samenwerking.

Van elk samenwerkingsverband is een risico analyse gemaakt. Komend najaar wordt elk daarvan besproken met deelnemers en verder uitgewerkt.

Fosfaatwet

'Door de veranderingen in de fosfaatwetgeving komen de samenwerkingsverbanden in Noord-Holland mogelijk onder druk te staan', volgens projectbegeleider Pieter de Wolf.

'Want om bedrijfsuitbreiding mogelijk te maken zijn melkveehouders land gaan ruilen met akkerbouwers, groente- en bollentelers. Nu deze melkveehouders moeten korten op hun vee, komt deze samenwerking mogelijk ter discussie.'

Gezamenlijk

De samenwerkingsverbanden vragen een bredere basis, vanuit een gezamenlijk belang, zoals een productieve, gezonde bodem en een renderend bedrijf op lang termijn, aldus De Wolf.

Vruchtbare Kringloop Noord-Holland is een initiatief van LTO Noord, CONO Kaasmakers en Flynth. De projectcoördinatie is in handen van Projecten LTO Noord. Naast LTO Noord en Flynth zijn Agrifirm, Wageningen University & Research en Water Land en Dijken betrokken bij de uitvoering van het project.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer