%27Minister+van+Landbouw+keert+terug+in+Rutte+III%27
Nieuws
© DIRK HOL

'Minister van Landbouw keert terug in Rutte III'

De minister van Landbouw keert terug, meldt De Telegraaf. Deze zou ook de portefeuille Voedsel onder zich krijgen, mocht het tot een kabinet Rutte-III komen.

In totaal komen er zestien ministers in de nieuwe regering. Daaronder ook een minister van Klimaat en een minister van Immigratie en Integratie. De VVD zou zes ministerposten krijgen, CDA en D66 ieder vier en de ChristenUnie twee. Het huidige kabinet telt dertien ministers.

Nederland heeft van 1935 tot 2010 altijd een ministerie van Landbouw of een vergelijkbare naam gehad. De laatste landbouwminister was Gerda Verburg (CDA). Zij was van 22 februari 2007 tot 14 oktober 2010 minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Formatie

Na die periode is bij de formatie van kabinet-Rutte I landbouw ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. In het huidige kabinet Rutte II valt landbouw onder het ministerie van Economische Zaken.

LTO Nederland heeft de afgelopen periode stevig gelobbyd voor een nieuw 'eigen' ministerie van Voedsel en Landschap. Belangrijkste reden is volgens LTO dat een snelle koppeling tussen het boerenerf, het onderzoek en het beleid en andersom tegenwoordig ver te zoeken is. Deze koppeling, vroeger de gouden driehoek van voorlichting, onderzoek en onderwijs, mist LTO tegenwoordig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer