Asscher ziet grotere Inspectie SZW voor 'eerlijke' arbeidsmarkt

Met honderd extra arbeidsplaatsen zou Inspectie SZW veel meer kunnen doen voor het bereiken van een 'eerlijke' arbeidsmarkt. Dat zegt demissionair minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Asscher+ziet+grotere+Inspectie+SZW+voor+%27eerlijke%27+arbeidsmarkt
© Omroep Flevoland

Asscher reageert op het bericht dat het aantal ernstige arbeidsongevallen in Nederland stijgt. Vorig jaar waren 2549 mensen betrokken bij een ongeval tijdens het werk, 14 procent meer dan in 2015.

De inspectie SZW geeft aan dat deze trend drie oorzaken heeft. Dat zijn de groeiende economie, meer losse krachten en het langer doorwerken van oudere werknemers.

Weinig controle

Tegelijk kan wegens een te krappe bezetting van de dienst niet optimaal gecontroleerd worden of ondernemers de voorschriften naleven. 'De kans dat bedrijven een bezoek krijgen, is eens in de dertig jaar', stelde Özdil (GroenLinks) in een Kamerdebat.

Minister Asscher noemt het stijgende aantal ongevallen 'verschrikkelijk'. Hij vindt dat werknemers gewoon veilig en gezond hun werk moet kunnen doen.

Risico-inventarisatie ontbreekt

De bewindsman wees op de verantwoordelijkheid van de bedrijven. 'Het feit dat nog steeds de helft van de bedrijven geen verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) heeft kun je niet afschuiven op hoeveel inspecteurs er zijn.'

'Al zijn er tien keer zo veel inspecteurs, dan zijn bedrijven nog steeds verplicht om te zorgen voor de veiligheid van hun mensen', aldus Asscher. 'Daar verandert niets aan.'

In het debat gaf hij aan dat er de laatste jaren al extra mensen zijn bijgekomen bij de Inspectie SZW. Maar nog zo'n honderd extra zou volgens hem de situatie aanmerkelijk kunnen verbeteren. De beslissing daarover ligt bij het nieuwe kabinet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer