LTO betreurt uitblijven probleemaanpak arbeidsmarkt

'Het is heel jammer dat na lang onderhandelen er geen oplossingen zijn gevonden die de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken.' Zo reageert LTO Nederland-voorzitter Marc Calon op het mislukken van gesprekken tussen werkgeversorganisaties en vakbonden over verbetering en vernieuwing van de arbeidsmarkt.

LTO+betreurt+uitblijven+probleemaanpak+arbeidsmarkt
© Jan van Liere

Maandag werd bekend dat de sociale partners niet tot eensluidende voorstellen zijn gekomen voor de partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. De verschillen in standpunten zijn op dit moment onoverbrugbaar.

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland reageren teleurgesteld dat het na veertien maanden van overleg in de SER niet lukt om met de vakbonden tot concrete afspraken te komen. Ze hebben in de SER concrete voorstellen gedaan om de acute problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, zoals aanpassingen van de loondoorbetalingsplicht bij ziekte en de Wet Werk en Zekerheid.

Risico

De hoge risico's en lasten maken met name kleinere bedrijven nu kopschuw om mensen voor onbepaalde tijd aan zich te binden. Het is ook in het belang van werknemers om dat aan te pakken, aldus VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO.

Ze benadrukken dat voor de huidige arbeidsmarkt meer nodig is dan alleen reparatie van bestaande wetgeving. De organisaties hadden met de bonden graag afspraken gemaakt over een vernieuwende aanpak van vraagstukken als een leven lang ontwikkelen en de werkkansen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Deze vraagstukken vragen om een gezamenlijke inzet van kabinet en sociale partners.

Uitdagingen

LTO Nederland was intensief betrokken bij de besprekingen. Voorzitter Calon benadrukt dat de arbeidsmarkt toekomstbestendig moet worden gemaakt voor de uitdagingen op langere termijn.

'Werkgevers in de land- en tuinbouw hebben grote behoefte aan de aanpak van de risico's en lasten op arbeid, zodat meer werknemers in eigen dienst genomen kunnen worden. Ondanks de groeiende economie blijft het van groot belang voor sociale partners en kabinet om de uitdagingen gezamenlijk aan te pakken', aldus Calon.

Wachten op kabinet

Het wachten is nu op de voorstellen van een nieuw kabinet. De ondernemersorganisaties hopen dat het vervolgens alsnog lukt om tot een constructieve dialoog te komen over het arbeidsmarktbeleid voor de komende jaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer