Jagers mogen weer lokmiddelen gebruiken

Jagers mogen binnenkort weer lokmiddelen gebruiken bij de jacht op houtduif, zwarte kraai, Canadese gans en kauw. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken donderdagavond geantwoord op vragen van VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders.

Van Dam laat weten dat de 'Regeling Natuurbescherming op de kortst mogelijke termijn' zal worden gerepareerd. Uit deze regeling, die 1 januari inging, bleek dat het gebruik van lokgeluiden en lokvogels bij de bejaging van soorten op de landelijke vrijstellingslijst niet meer was toegestaan. Omdat deze methoden onder de oude Flora- en faunawet wel konden worden gebruikt, wil Van Dam dit wijzigen in de Regeling Natuurbescherming. De Regeling Natuurbescherming vervangt de Flora- en faunawet.

Provinciebesturen kunnen tot de aanpassing van de regeling Natuurbescherming een ontheffing voor het gebruik van lokmiddelen verlenen, schrijft Van Dam.

Volgens Van Dam verandert er niks voor de jacht op de vos. Daarvoor was het gebruik van lokmiddelen al toegestaan, laat hij weten.

Jagers blij

De Koninklijke NederlandseJagersvereniging is blij met de toezegging dat de regeling wordt aangepast, geeft ze op haar site aan. 'Het weer toelaten van imitatie lokvogels, lokfluiten en lokvoer via aanpassing van de Regeling en tijdelijke provinciale ontheffingen is de snelst mogelijke manier om weer tot een effectieve schadebestrijding te kunnen komen. '

De vereniging hoopt dat de termijn waarop de reparatie plaatsvindt inderdaad zo kort mogelijk wordt gehouden. Een dergelijke aanpassing vereist namelijk een lange procedure, stelt de Jagersvereniging.

Fruittelers

Voorzitter Michiel Gerritsen van de Nederlandse Fruittelers Organisatie is tevreden over het besluit van Van Dam de lokmiddelen weer toe te staan.

'Vogels bestrijden zonder lokmiddelen is minder efficiënt.'

Zeker in de peren- en appelteelt is de schade door vogels dit jaar enorm, geeft hij aan. 'We hebben al tussen de 100 en 200 taxatierapporten binnen van telers die matige tot flinke schade hebben.' De Nederlandse Fruittelers Organisatie vreesde voor een forse toename van schade, met name in de appels en peren die op het punt staan om geoogst te worden, als de lokmiddelen verboden zouden blijven..

LTO Nederland

Ook LTO Nederland, en de Federatie Particulier Grondbezit drongen bij het ministerie van Economische Zaken erop aan om lokmiddelen snel weer toe te laten.
SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf vroeg deze week ook om opheldering over de lokmiddelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer