SGP springt in de bres voor betere melkprijs

Om de marktpositie van melkveehouders te verbeteren, moeten zij een betere melkprijs krijgen, stelt Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP). 'Het kan niet zo zijn dat boeren het onderste uit de kan willen, terwijl die wel aan de lat staan om aan allerlei maatschappelijke doelen te voldoen.'

SGP+springt+in+de+bres+voor+betere+melkprijs
© DIRK HOL

Dijkgraaf heeft daarom vragen aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken voorgelegd over de oplopende verschillen tussen de melkprijs voor boeren en voor consumenten.

Aanleiding voor de vragen van de SGP'er zijn de cijfers van het CBS over de ontwikkeling van de melkprijs voor boeren en voor consumenten. Het verschil wordt steeds groter wordt. In 2000 betaalden consumenten 20 eurocent per liter melk meer dan de prijs die melkveehouders ervoor kregen. Zestien jaar later is dat verschil opgelopen tot 47 eurocent.

Verdienmodel

'Melkveehouders hebben een goed verdienmodel nodig om te kunnen investeren in dierenwelzijn en milieu. Als supermarktketens en andere schakels in de keten steeds meer marge nemen en er minder voor de boer overblijft, is dat niet eenvoudig.'

Melkveehouders hebben een goed verdienmodel nodig om te kunnen investeren in dierenwelzijn en milieu

Elbert Dijkgraaf, lid Tweede Kamer voor de SGP

Dijkgraaf wil deze Kamervragen onderstrepen dat het belangrijk is om stappen te zetten voor verbetering van de marktpositie van boeren. Zo wil hij weten of het oplopende verschil tussen de melkprijs voor boeren en consumenten te wijten is aan de toenemende machtsconcentratie in de retail in combinatie met de toename van de melkproductie door het verruimen en uiteindelijk afschaffen van het melkquotum.

Ook vraagt Dijkgraaf of de veronderstelling juist is 'dat de genoemde ontwikkeling van de melkprijs voor melkveehouders niet bijdraagt aan versterking van het verdienmodel ten behoeve van investeringen in dierenwelzijn, diergezondheid, weidegang en milieu.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer