Brussel vreest marktverstoring door overname Monsanto

De Europese Commissie start een diepgaand onderzoek naar de beoogde overname van Monsanto door Bayer.

Brussel+vreest+marktverstoring+door+overname+Monsanto
© Nieuwe Oogst

Brussel vreest dat het samengaan van de twee concerns verstorend werkt op de markten voor pesticiden en zaden. Commissaris Margrethe Vestager, belast met het mededingingsbeleid in Brussel, stelt dat zaden en bestrijdingsmiddelen essentieel zijn voor boeren en tuinders en uiteindelijk ook voor consumenten. Vestager wil een markt behouden waarin voldoende concurrentie is en waarin boeren en tuinders toegang hebben tot innovatieve producten die tegen concurrerende prijzen te koop zijn.

Grootste concern

Als het Duitse Bayer het Amerikaanse Monsanto overneemt, ontstaat het grootste gewasbeschermingsmiddelen- en zadenconcern in de wereld. Bovendien vindt de overname plaats in een al ver geconcentreerde sector, aldus de commissie.

Uit voorlopig onderzoek van Brussel is gebleken dat bij een aantal middelen de concurrentie in het gedrang kan komen. Zo produceert Monsanto glyfosaat en brengt Bayer een soortgelijk middel en de enige concurrent van glyfosaat (glufosinaat-ammonium) op de markt. Ook bij de zaadproductie hebben de twee overlappingen en een groot marktaandeel. Als voorbeeld noemt de commissie de marktpositie van Monsanto bij koolzaad en die van Bayer bij raapzaad.

Planteigenschappen

Brussel wijst er verder op dat Bayer en Monsanto een dominante positie innemen op het terrein van planteigenschappen. Ook bij de verzameling van land- en tuinbouwdata hebben zij veel in de melk te brokkelen.

Beide bedrijven hebben al enkele concessies gedaan om aan de bezwaren van Brussel tegemoet te komen, maar die worden door Verstager als onvoldoende bestempeld. Zij heeft tot 8 januari de tijd om een besluit over de overname te nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer