Franse+etiketten+drukken+Belgische+zuivelexport
Nieuws
© Jan van Liere

Franse etiketten drukken Belgische zuivelexport

Een pilot in Frankrijk, waarbij op Frans grondgebied verplicht wordt om op zuivelproducten een herkomstetiket te plakken, valt niet goed in Belgische aarde. De Belgen ervaren sindsdien een forse dalng van de export van zuivel.

Onze zuiderburen willen daarom een tussentijdse evaluatie van deze pilot, die op 1 januari 2017 is gestart. De Belgen zien dit als een bedreiging van de interne markt, het beperkt de keuze van de consument.

Te vroeg

Frankrijk vindt het nog te vroeg voor een evaluatie. Het land hoopt op een EU-brede verplichte herkomstetikettering.

Binnen Europa wordt vooralsnog verdeeld gereageerd. Enkele lidstaten deelden de zorgen van België over de gevolgen van verplichte
herkomstetikettering voor de interne markt.

Ook is de herkomst van een ingrediënt niet bepalend voor de kwaliteit, stellen ze. Verder vragen ze zich af of een dergelijke regeling wel past binnen de gedachte en wetgeving van de Europese Unie. Zo zorgde de regelgeving bij één lidstaat tot een stop van de export naar Frankrijk.

Ook Nederland vreest een verstoring van de interne markt. Daarnaast heeft de verplichte etiketering volgens Nederland disproportionele gevolgen voor de productie- en controlekosten, meldt staatssecretaris Van Dam in een verslag over de Landbouw- en Visserijraad, 17 en 18 juli in Brussel.

Andere lidstaten zijn juist voorstander van de Franse pilot, omdat dit zorgt voor transparantie en traceerbaarheid. Deze landen zien juist wél een relatie tussen
herkomst en kwaliteit, en denken dat de maatregel niet marktverstorend werkt.

Commissaris Vytenis Andriukaitis gaf tijdens de bijeenkomst aan voorstander te zijn van een combinatie van verplichte en vrijwillige maatregelen. Daarmee hoopt hij een balans te vinden tussen consumenteninformatie en bescherming van de interne markt. De pilot gaat vooralsnog door.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer