Daling tarwenoteringen nog niet ten einde

De wereldmarktnoteringen voor tarwe blijven dalen. De EU-noteringen laten veelal een geringe daling zien, zo blijkt uit het Weekbericht Granen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Daling+tarwenoteringen+nog+niet+ten+einde
© Nieuwe Oogst

Aan de daling van de tarwenoteringen op de internationale markten lijkt geen einde te komen Dit ondanks een lagere oogst dan in het vorig seizoen, volgens onder andere het Wasde-rapport en het rapport van International Grains Council (IGC).

De oogstprognoses van beide analysebureaus ontlopen elkaar niet al teveel. De voornaamste reden van die dalende tendens is vermoedelijk de hoge wereldvoorraden tarwe: voldoende voor zeventien à achttien weken wereldconsumptie op 30 juni 2018.

Rusland

Daarnaast positieve berichten vanuit onder andere Rusland, Oekraïne en Kazachstan. Er wordt een totale tarweoogst verwacht van 133,8 miljoen ton en dat is 8,6 miljoen ton meer dan de prognose van een maand geleden.

De kwaliteit van de Russische tarwe is niet optimaal (laag eiwitgehalte - veel voertarwe) maar desondanks zal Rusland dit seizoen vermoedelijk de grootste tarwe-exporteur ter wereld worden met ongeveer 32 miljoen ton. Veel meer lijkt niet haalbaar vanwege logistieke problemen.

Ook goede berichten uit India. Voor India wordt een recordoogst verwacht van 98,4 miljoen ton en dat is 11,5 miljoen ton meer dan de oogst van het vorig seizoen.

Spotnoteringen

De EU-noteringen laten veelal een geringe daling van de spotnoteringen voor tarwe/voergerst zien, bij stabiele maisnoteringen en een forse stijging van de brouwgerstnoteringen (slechte kwaliteit in Duitsland).

De termijnnotering Parijs maaltarwe, levering september 2017 daalde met 8 euro per ton tot 156 euro bij eveneens een daling van de decembernotering tot 162 euro per ton (- 7,25 euro).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer