Wisselende graanopbrengsten in Zwarte Zeegebied

In Oekraïne vallen de graanopbrengsten tegen en vanuit Rusland komen juist berichten dat er veel tarwe beschikbaar is voor export.

Wisselende+graanopbrengsten+in+Zwarte+Zeegebied
© Nieuwe Oogst

Graantelers in Oekraïne hebben inmiddels 30 procent van het areaal geoogst. De gemiddelde opbrengst is 3.260 kilo per hectare, meldt RVO in het weekbericht granen. De resultaten zijn wisselend. In sommige regio's vallen de opbrengsten tegen vanwege de droogte. In andere gebieden loopt de oogst juist vertraging op vanwege grote hoeveelheden neerslag.

Analisten gaan voor Oekraïne uit van een totale graanoogst van 60,4 miljoen ton. Vorig seizoen was dat nog 64,2 miljoen ton. De verwachting is dat er 10 tot 15 procent minder graan beschikbaar is voor export.

Rusland positief

Vanuit Rusland zijn de eerste oogstberichten positief. De tarweopbrengsten wijzen op een totale oogst van ongeveer 72 miljoen ton. Dat is vergelijkbaar met de recordoogst van vorig jaar.

De Russische graansilo's zijn bovendien nog behoorlijk vol. Analisten houden er daarom rekening mee dat Rusland een recordhoeveelheid van 30,5 miljoen ton tarwe kan exporteren dit seizoen. Prijstechnisch blijft Rusland voorlopig de meest aantrekkelijke aanbieder van tarwe op de wereldmarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer