LTO Noord stapt uit overleg peilaanpassing IJsselmeer

LTO Noord is uit het overleg gestapt over de plannen tot aanpassing van het IJsselmeerpeil.

LTO+Noord+stapt+uit+overleg+peilaanpassing+IJsselmeer
© Jacob van Essen

Voor LTO Noord is het onacceptabel dat Rijkswaterstaat in het vroege voorjaar het peil van het IJsselmeer met 20 centimeter wil verhogen, zonder dat zomerdijken en kaden worden aangepast of dat een deugdelijke schadevergoedingsregeling is afgesproken.

Groeiseizoen

LTO Noord verwacht dat de boeren daar last krijgen van waterschade in het groeiseizoen. 'De afgelopen jaren was het telkens kantje-boord, maar dat zal dan veranderen', verwacht regiobestuurder Peet Sterkenburgh vast. Dijken en kades aanpassen brengt meer kosten met zich mee dan eventuele schadevergoedingen, redeneert de dienst.

Woordvoerder Roelof Smedes van Rijkswaterstaat Flevoland zegt dat belanghebbenden dit najaar gebruik kunnen maken van de inspraakprocedure die dan in gang wordt gezet. 'Ik neem aan dat LTO dat ook zal doen. Daarna zien we wel weer verder.'

Blank

Langs de IJsselmeerkust in Friesland en in de IJsseldelta bij Kampen liggen in totaal zo'n 1.200 hectare landbouwgrond buitendijks, alleen beschermd met een zomerdijk. Het land staat daar in de winter al vaak grotendeels blank. Het gaat om 600 hectare bij Workum, 400 hectare in Gaasterland en zo'n 200 hectare bij Kampen en Genemuiden.

'Boeren nemen dat voor lief omdat de grond juist in het groeiseizoen goede opbrengsten geeft', zegt veehouder Marcel van Ittersum uit Genemuiden, die zelf ook deels buitendijks boert. Met een extra kans op overstroming in het voorjaar dreigt dat voordeel grotendeels teniet te worden gedaan.

Ganzen

LTO Noord-regiobestuurder Peet Sterkenburgh vraagt zich af of het nog goed komt. 'Rijkswaterstaat denkt dat het wel meevalt, maar houdt er geen rekening mee dat meer water meer ganzen aantrekt. Dat levert alleen nog maar meer groeiachterstand op.'

Niet alleen LTO Noord is verbolgen over de starre opstelling van Rijkswaterstaat. Ook branchevereniging Hiswa van watersportbedrijven is niet te spreken over het plan. Zij vreest voor minder diepgang voor de pleziervaart als in het vroege najaar het IJssselmeer tot 20 centimeter onder het zomerpeil wordt gebracht. Rijkswaterstaat wil vooralsnog niet extra baggeren om dat te compenseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer