Grana%27s+Pie+2+ook+dit+jaar+beste+Hellevoetsluis
Nieuws
© persbericht

Grana's Pie 2 ook dit jaar beste Hellevoetsluis

Grana's Pie 2 werd zaterdag tijdens de zestigste Fokveedag Hellevoetsluis wederom verkozen tot de mooiste koe van de Zuid-Hollandse eilanden. Net als vorig jaar nam melkveehouder Jan Willem Hoftijzer uit Zwartewaal de beker mee naar huis.

Eerder op zaterdag werd de 5-jarige Grana's Pie 2 door de jury, die bestond uit stamboekinspecteur Ard Gunnink uit Hardenberg en melkveehouder Cees Versluis uit Ameide, al aangewezen tot de winnaar van de rubriek oude koeien. Makkelijk vonden de heren hun keuze niet.

De jury was onder de indruk van de schoonheid en kwaliteit van de oude melkkoeien die de melkveehouders naar Hellevoetsluis hadden meegenomen. 'Het waren allemaal heel mooie, supergebouwde koeien.' Grana's Pie uier en beste benen gaven echter de doorslag. Ze bleef reservekampioene Frida 127 van Jaap Swank uit Nieuw-Beijerland net voor in de categorie oude koeien.

Geluk

Het geluk kon Hoftijzer niet op tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis. Al vroeg op de dag, die af en toe werd geplaagd door buitjes, won de melkveehouder uit Zwartewaal de vaarzenrubriek (jonge koeien) met zijn Dynamic Espot. Een stijlvolle koe met een heel goed achteruier en mooie bouw. Anna 20 van melkveehouder Vaandrager uit Hellevoetsluis kwam op de tweede plaats terecht maar had een net iets mooier uier dan Dynamic Espot en werd dan ook uierkampioene in deze rubriek.

In de middengroep moest Jan Willem Hoftijzer de eer laten aan melkveehouder Cees van der Wekken uit Maasdam. Zijn Wekken-Holstein Martha 104 imponeerde vooral toen de juryleden haar vanaf de zijkant zagen. En dat was voldoende om boven Gerda 193 van Hoftijzer te eindigen.

Alleen in de productieklasse zat er voor Hoftijzer geen prijs in. Trijntje 157, een bijna 12 jaar oude koe van Van der Kooij uit Abbenbroek was daar de mooiste. Opmerkelijk: ze heeft in haar leven al meer dan 140.000 liter melk heeft gegeven. Nummer twee werd Eline 6 van melkveehouder Van Leeuwen uit Heenvliet. Net als vorig jaar.

Beste bedrijfsgroep

Toch zat er nog wel een prijs in voor Hoftijzer. Hij nam namelijk de mooiste en meest uniforme groep koeien mee naar Hellevoetsluis en won daar de beker voor de beste bedrijfsgroep mee. Deze bedrijfsgroepen, waar iedere veehouder drie dieren uit zijn stal in een keer aan het publiek toont, was voor de juryleden Versluis en Gunnink het hoogtepunt van de dag. 'We zijn onder de indruk van de hoeveelheid dieren die de veehouders hebben laten zien. En de kwaliteit van al die groepen was echt heel goed.'

Weer

 • Woensdag
  23° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer