Eerste appels dit seizoen geplukt

Bij fruitteeltbedrijf De Woerdt in Ressen zijn deze week de eerste appels van het seizoen geplukt, de zomerappel Delbarestival. De eerste verse oogst is razend populair bij de consument. Probleem is echter dat er weinig aanbod is.

Volgens eigenaar Wessel van Olst wordt zeker 30 procent minder oogst verwacht dit jaar. 'De appeloogst valt gewoon tegen. Over de hele breedte hebben we minder appels. Dat komt met name door het koude voorjaar. Enerzijds de nachtvorst en anderzijds de kou en nattigheid. Daardoor krijg je een slechte bloei, dat noemen we zettingsschade.'

De meeste fruittelers verwachten eveneens een fors lagere oogst. Van Olst: 'Dat betekent zeker minder fruit, in ieder geval veel minder appels. Bij peren valt het nog mee, maar ook dat zijn er minder.'

Omdat in heel Europa minder appels en peren worden geoogst, verwacht de sector een prijsstijging voor consumenten van tussen de 30-40 procent. 'Als we het dit jaar niet kunnen verdienen lukt het nooit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer