Stimuleringsregeling waterbesparende maatregelen

Waterschap Rivierenland, ZLTO en het Deltafonds starten een stimuleringsmaatregel voor agrariërs die willen investeren in waterbesparende maatregelen.

Stimuleringsregeling+waterbesparende+maatregelen
© DLV Plant

Het is de bedoeling dat de regeling na officiële besluitvorming in het najaar wordt opengesteld voor boomkwekers, glastuinders, fruittelers, vollegrondsgroentetelers en akkerbouwers in het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena. Daarna willen de partijen de regeling ook openen in het gebied boven de Waal.

Volgens waterschap Rivierenland is het zuidelijk van de Waal gelegen gebied kwetsbaar en in zijn zoetwatervoorziening afhankelijk van de Maas. 'In tijden van droogte is de kans aanwezig dat het waterschap niet meer voldoende water kan inlaten.'

Andere belangen

Bij een lage waterstand kunnen andere belangen, zoals de scheepvaart, koeling van energiecentrales of de drinkwatervoorziening voorrang krijgen. Het waterschap vindt het daarom belangrijk dat agrariërs investeren in innovatieve waterbesparende maatregelen.

Volgens het waterschap hebben veel boeren en tuinders innovatieve ideeën over waterbesparing. Investeringen met een potentieel hoog waterbesparend effect van 15 tot 20 procent worden voor 40 procent vergoed. Maatregelen met een lager effect kunnen rekenen op een vergoeding van 25 procent.

Druppelirrigatie

Druppelirrigatie is een van de voorbeelden die het waterschap noemt als waterbesparende maatregel. Ook kan worden gedacht aan een beslissingsondersteunend systeem (BOS). Met de maatregelen willen de partijen boeren en tuinders uitdagen om mee te denken over vernieuwende mogelijkheden om het waterverbruik te verminderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer