Geld+verdienen+met+verdunnen+mest
5 vragen
© Anton Dingemanse

Geld verdienen met verdunnen mest

Om de ammoniakemissie te reduceren, lopen er overal in het land diverse proeven om water aan de drijfmest toe te voegen. Veel melkveehouders vragen zich echter af 'wat dat allemaal wel niet gaat kosten?' Proeftuin Veenweiden draaide de vraag om: 'Wat levert het extra op?'

1 Hoe is de praktijk nu?

In het westelijk veenweidegebied zijn er melkveehouders die al jarenlang drijfmest maximaal verdunnen bij toediening met de sleepslang en daar geen enkele concessie in willen doen. Ze begrijpen vaak niet waarom hun buren dat ook niet doen, omdat ze overduidelijk ervaren hoeveel meer gras het oplevert.

De meeste loonwerkers moedigen boeren niet aan om extra te verdunnen met water en wijzen vooral op de extra tijd en kosten die daarmee gemoeid zijn. Bovendien worden loonwerkers ook nog betaald voor het aantal kuub mest dat zij plaatsen, niet voor de hoeveelheid water.

2 Wat doet Proeftuin Veenweiden?

Proeftuin Veenweiden doet vooral praktisch onderzoek om de ammoniakemissie te verminderen, de waterkwaliteit te verbeteren en de bodemdaling tegen te gaan.

Tien melkveehouders die boeren op de westelijke veenweiden fungeren met hun bedrijven als pilot. Een daarvan is melkveehouder Wouter Beukeboom in Hazerswoude-Rijndijk. Bij hem is de mest verdund in verschillende verhoudingen.

3 En wat zijn daarvan de resultaten?

De opbrengst bij een verdunning van 2,22 mest op 1 water komt duidelijk beter uit de bus dan bij de normale verdunning van 3,8 op 1 maar de kosten zijn ook hoger.

De loonwerker rekent 220 euro per uur en hield voor beide verdunningen bij hoeveel tijd het kost. Aan de hand daarvan zijn de kosten per hectare berekend. Die komen bij verdunning 2,22 op 1 uit op 91 euro per hectare en bij 3,8 op 1 is dat 67 euro per hectare.

4Wat is dan zijn financiële voordeel?

De extra opbrengsten zijn het best te berekenen aan de hand van het aantal kilo's ruw eiwit per hectare. Het perceel waar met een verhouding van 2,22 op 1 is bemest, levert 101 kilo ruw eiwit meer op. De waarde van ruw eiwit is ongeveer 0,50 euro per kilo, wat dan neerkomt op een plus van 50 euro. Per saldo geeft extra verdunning in dit experiment een voordeel van 26 euro per hectare.

5 Zijn er meer voordelen dan alleen financieel?

Adviseurs verwachten dat het verschil tussen verdunningen in drogere en warmere periodes nog beduidend hoger ligt. Ook is het gras schoner en daarmee smakelijker voor het beweiden. Verder blijft er niets aan het blad hangen, zodat het bij een volgende maaisnede geen extra hoog ruw-as-gehalte tot gevolg heeft.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer