Meeste Nederlanders willen doorgaan met TTIP

Een meerderheid van de Nederlanders is voorstander van een handelsovereenkomst tussen Europa en de Verenigde Staten (TTIP). Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat 56 procent er geen bezwaar tegen heeft.

Meeste+Nederlanders+willen+doorgaan+met+TTIP
© Jan van Liere

Van de ondervraagden is 33 procent tegen het sluiten van een handelsakkoord met de Amerikanen en 11 procent heeft geen mening. Daarmee is de stemming in Nederland vrijwel gelijk aan die in de hele Europese Unie.

In de enquête, die afgelopen voorjaar werd gehouden, is ook gevraagd naar de mening over verdere uitbreiding van de EU. Twee derde van de Nederlanders is daar tegen, slechts 29 procent vindt dat er wel nieuwe lidstaten bij mogen komen.

GLB geen succes

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid wordt niet gezien als een groot succes van de EU. Gevraagd naar de meest opmerkelijke resultaten, noemen veel ondervraagden het feit dat er geen oorlog meer is in Europa en het steeds meer verdwijnen van de binnengrenzen.

Het GLB wordt maar door 6 procent van de Nederlanders genoemd als een opmerkelijk positief resultaat. In heel Europa is dat 9 procent. Heel wat meer waardering is er voor de euro (40 procent).

Steun voor Europa

Het onderzoek is woensdag gepresenteerd door de Europese Commissie. Die signaleert in de uitkomsten een toenemende steun voor de Europese gedachte.

Van de ondervraagden in heel Europa zegt 42 procent dat ze vertrouwen hebben in de EU en de Europese instituties. In Nederland is dat 49 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer