Tweede Kamer heeft moeite met TTIP

Een flink deel van de Tweede Kamer ziet niets in het voortzetten van de gesprekken over een handelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten (TTIP). Een motie om er maar helemaal mee te stoppen, haalde net geen meerderheid.

Tweede+Kamer+heeft+moeite+met+TTIP
© Peter Smit

De Partij voor de Dieren diende vorige week een motie in die het kabinet vroeg om de onderhandelingen over TTIP, die momenteel in een impasse verkeren, definitief te staken. Bij de stemmingen kwam er dinsdag steun van SP, PvdA, GroenLinks, Denk, ChristenUnie, PVV en Forum voor Democratie.

Samen zijn deze fracties goed voor 72 Kamerzetels, slechts vier minder dan nodig is voor een meerderheid. Van de andere fracties is de VVD nog de meest enthousiaste verdediger van een handelsakkoord met de Verenigde Staten.

Spookverhalen rechtgezet

'Zulke akkoorden bieden ontzettend veel kansen voor banen en werkgelegenheid in Nederland en Europa', aldus VVD-woordvoerder Becker. Volgens haar zijn de 'spookverhalen' inmiddels rechtgezet. 'Die zijn bij handelsakkoorden niet aan de orde.'

De Tweede Kamer nam dinsdag ook een motie aan die vraagt om meer transparantie in de gesprekken die Europa met Japan voert over een handelsovereenkomst. Zo zou het onderhandelingsmandaat van de EU-vertegenwoordigers volledig openbaar moeten zijn.

Steun in de rug

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) verklaarde eerder al dat ze zich daar in Brussel voor wil inspannen. Ze ziet een aangenomen Kamermotie als een steun in de rug.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer