Extra+transmissie+Case+IH+Maxxum
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Extra transmissie Case IH Maxxum

Case IH presenteerde vorige week in Slowakije de nieuwe ontwikkelingen die de Maxxum heeft ondergaan. Deze zijn te zien op Agritechnica, waaronder een nieuwe achttrapspowershift. Daarnaast was er aandacht voor de Case IH Quadtrac.

De Maxxum is een uitgesproken trekker voor het boerensegment met vermogens van 116 tot 145 pk. Ze waren leverbaar in verschillende uitvoeringen: de Maxxum met viertrapspowershift, de Maxxum Multicontroller en de CVX met de traploos variabele transmissie. De serie is op allerlei punten gemoderniseerd en behalve de 'look' is ook de typeaanduiding aangepast.

De viertrapspowershift-uitvoering heet voortaan Maxxum ActiveDrive 4 en de CVX wordt nu CVXDrive. Aan deze serie voegt Case IH nu een derde variant toe, de ActiveDrive 8. Deze is evenals de CVXDrive enkel leverbaar op de Maxxum Multicontroller-modellen. Dit zijn de trekkers met een volledige armleuningbediening.

Drie groepen

De nieuwe ActiveDrive 8 heeft een achttrapspowershift met drie groepen, in totaal 24 versnellingen voor- en achteruit, met dubbele koppeling die we kennen van de CVX. De eerste groep heeft een bereik van 0 tot 10,2 kilometer per uur en is berekend op het zware werk.

Quadtrac is de enige knikbestuurde rupstrekker met CVT

De tweede groep is een allroundwerkgroep met een bereik van 1,6 tot 18,1 kilometer per uur; een groep waarin rond 90 procent van de werkzaamheden kan worden gedaan.

De derde groep is de transportgroep voor op de weg. In deze groep kan de trekker vanuit stilstand doorschakelen naar een maximumsnelheid van 40 of 50 kilometer per uur. Daarbij is hij in staat om een aantal versnellingen over te slaan, zodat hij snel naar de hoogste klimt.

Schakelen

Met automatische schakelfuncties kan de trekker binnen de groep schakelen. Deze functie kan worden onderbroken om bijvoorbeeld in een lagere versnelling te werken.

Handmatig kan de bestuurder van de ene naar de andere groep schakelen, door de haasje-schildpadjetoets van de powershift gecombineerd in te drukken met een toets aan de achterzijde op de Multicontroller-hendel zonder gebruik van het koppelingspedaal. Als optie is deze transmissie te leveren met een extra kruipgroep.

Remmen

Nieuw is de rem-tot-koppelingfunctie. Als de bestuurder geleidelijk de rem intrapt, gaat de trekker langzamer rijden, totdat hij stopt. Hiervoor is de bediening van het koppelingspedaal niet nodig. De agressiviteit van deze functie is in drie stappen in te stellen.

In de bestaande Maxxum-serie wordt de Maxxum 150, met een 6,7 zescilinderlitermotor, volgend jaar ook met de CVXDrive en de nieuwe ActiveDrive 8 leverbaar. Deze trekker heeft evenals de zwaarste viercilinderversie een nominaal vermogen van 145 pk (met boost tot maximum 175 pk), maar met een hoger koppel als de viercilinders.

Puma

Evenals de Maxxum 150 heeft ook de zwaardere Puma-serie zescilinder 6,7 liter FPT-motoren. De Puma heeft ook op diverse punten verbeteringen ondergaan.

De drie zwaarste modellen van de Multicontroller (185 tot 220 pk) en CVXDrive (185 tot 240 pk), hebben een nieuwe voorasvering met een 3 tot 5 centimeter grotere veerweg en een dubbele accumulator om ook bij hogere snelheden wisselende belastingen goed op te vangen. De gevoeligheid is instelbaar naar gelang de omstandigheden.

Adaptieve sturing

Als optie kunnen deze trekkers nu met een adaptieve sturing worden geleverd. Hiermee is het aantal omwentelingen van het stuurwiel te beperken van vierenhalf tot anderhalf omwentelingen voor een volledige uitslag van de voorwielen.

Het aantal omwentelingen van het stuurwiel neemt toe naarmate de rijsnelheid hoger wordt. Boven de 26 kilometer per uur werkt deze adaptieve functie niet meer. Het aantal gewenste omwentelingen van het stuurwiel is instelbaar op de AFS-terminal.

De hele Puma-serie van vijf trekkers is nu leverbaar met Reactive sturing, waarbij de voorwielen automatisch de neiging hebben om van zichzelf recht vooruit te rijden.

Twintig jaar

De Case IH QuadTrac knikbestuurde trekker met vier rupsunits is nu twintig jaar op de markt. Case IH was lange tijd de enige met dit concept. Nieuw is dat Case IH de drie lichtste Quadtracs aanbiedt met een CVT-transmissie, een ZF Eccom 6.0. Hiermee is de Quadtrac de enige knikbestuurde rupstrekker met een CVT en met zijn 613 pk ook de zwaarste met een CVT.

Bij de knikbestuurde Case IH Steiger wieltrekkers komen de lichtste vijf (van de zeven) met de CVXDrive. Met deze transmissie zijn met toetsen en een duimwiel op de Multicontroller snelheden te programmeren van 0 tot 40 kilometer per uur en achterwaarts van 0 tot 16 kilometer per uur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer