SP dringt aan op scherper toezicht aardwarmteprojecten

De SP-fractie in de Tweede Kamer wil dat de overheid actiever toezicht houdt op de boringen naar aardwarmte. Ook zouden de wettelijke regels aangescherpt moeten worden.

Aanleiding voor het verzoek is een recent rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Daarin staat dat er bij de boringen, onder meer in de glastuinbouw, geregeld te weinig aandacht is voor veiligheids- en milieurisico's.

Voor SP-Kamerlid Sandra Beckerman is het rapport aanleiding voor een reeks schriftelijke vragen aan minister Henk Kamp (EZ). Ze wil onder meer weten of de bewindsman voldoende op de hoogte is van het naleven van de veiligheidsvoorschriften.

Veiligheidscultuur

Beckerman stelt voor om bij nog af te geven vergunningen sterker in te zetten op strikte naleving van wetten en regels. Volgens haar moet een 'sterk ontwikkelde veiligheidscultuur' opgenomen worden in de vergunningen.

Daarnaast moeten alle wetten en regels van in ieder geval ultradiepe geothermie nog eens goed tegen het licht worden gehouden. Het Kamerlid dringt aan op spoed met de door SodM geadviseerde aanpassingen van de Mijnbouwwet.

Vergunningen intrekken

Een ingrijpende maatregel is de suggestie om reeds afgegeven vergunningen in te trekken in gebieden met een verhoogde kans op natuurlijke aardbevingen (Oostelijk Brabant en Noord Limburg).

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer