Meer vraag naar gmo-vrije soja uit Europa

Peter Strijk van Dutchsoy heeft het volste vertrouwen in de toekomst van de teelt van soja in Europa. 'We kunnen profiteren van de groeiende vraag naar gegarandeerd gmo-vrije soja vanuit de diervoederindustrie en ook retailorganisaties.'

Meer+vraag+naar+gmo%2Dvrije+soja+uit+Europa
© Haijo Dodde

Voor het promoten van gmo-vrije soja is enkele jaren geleden in Wenen Europe Soya opgericht. Doel van deze organisatie is om onder Europees label de duurzame teelt van soja die vrij is van genetische modificatie te garanderen. Soja uit Europa onderscheidt zich daarmee van de soja die nog steeds in grote hoeveelheden wordt ingevoerd vanuit Zuid-Amerika.

Sojaondernemer Strijk is vertegenwoordiger van Europe Soya in Nederland en België. In die functie verzorgt hij op woensdag 30 augustus een internationale open velddag op de onderzoekslocatie van PPO in Lelystad.

Rassenonderzoek

Tijdens het evenement, met ook Agrifirm als sponsor, is er veel aandacht voor rassenonderzoek en tevens voor de vergelijking van teeltmaatregelen. Verder zijn er inleidingen van diverse deskundigen over de ontwikkeling van de sojateelt in Europa en over nieuwe toepassingsmogelijkheden.

Het streven is hogere opbrengsten en een betere verwaarding

Peter Strijk, oprichter Dutchsoy

'Met deze velddag presenteren we nieuwe ontwikkelingen en willen we opnieuw de teelt van soja onder de aandacht brengen van bijvoorbeeld akkerbouwers, maar ook van verwerkers. We laten diverse nieuwe rassen zien die interessant zijn voor teelt in Nederland. Het zoeken is vooral naar rassen die op tijd afrijpen om goed te kunnen oogsten en toch een voldoende hoog eiwitgehalte leveren', aldus Strijk.

60 hectare

Namens Dutchsoy contracteert de ondernemer bij akkerbouwers dit jaar zo'n 60 hectare soja. Hij vertelt dat in 2016 de gemiddelde opbrengst uitkwam op 3,3 ton per hectare.

'Het was een goed jaar voor de soja. We kunnen nu telersprijzen betalen van ongeveer 500 euro per ton en daarmee is het saldo vergelijkbaar met zomertarwe. Voor meer rendement streven we naar hogere opbrengsten en een betere verwaarding van het eindproduct.'

Veevoer

Van de in Europa geteelde soja is 90 tot 95 procent bestemd voor verwerking in veevoer, schat Strijk. 'Maar ook de humane consumptie is in opkomst. Er zijn diverse gezondheidsorganisaties die pleiten voor een hoger aandeel plantaardig eiwit in ons dagelijks menu. Met name voor Nederland lijkt de teelt van soja voor verse consumptie interessant, ook vanwege de betere prijsvorming.'

De ondernemer vertelt dat onder meer groenteverwerker HAK interesse heeft om iets te doen met de sojabonen of eventueel de sojapeulen. Tijdens de velddag in Lelystad is er een demonstratie van een bonenplukmachine voor de oogst van de verse sojabonen.

Borrelsnack

Een andere nieuwe ontwikkeling is consumptie van verse sojabonen die na het koken rechtstreeks uit de peul worden gegeten. Dit is een trend uit Japan. 'Het gaat om een soort borrelsnack, onder de naam Edamame. We hebben op de onderzoekslocatie speciaal voor deze toepassing een aantal Japanse sojarassen gezaaid die grove peulen produceren.'

Over de mogelijkheden van de teelt van soja in Europa en in het bijzonder in Nederland blijft Strijk uitermate positief. 'We kunnen profiteren van de garantie dat we een gmo-vrij product leveren. De diervoederindustrie, verwerkers en ook de supermarkten vragen hier steeds vaker om. En ook vanuit Brussel is er bij de Europese landbouwministers meer erkenning voor lokaal geteelde eiwitgewassen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer