Rabobank: we zullen soms nee moeten zeggen

Nieuwe bankregels dreigen leningen voor bedrijven waarvoor grond het belangrijkste onderpand is, flink duurder te maken.

Ruud Huirne van de Rabobank noemt de nieuwe regels voor banken onrechtvaardig. Banken moeten ook voor financieringen met een laag risicoprofiel, zoals boeren met eigen grond, meer eigen vermogen aanhouden. Hij wil dat de politiek ingrijpt.

'Het kan twee dingen betekenen. Of de beschikbaarheid van financiering wordt minder of het lenen wordt duurder. In het eerste geval zullen we als bank af en toe nee moeten zeggen: de pot op basis van ons eigen vermogen is leeg, we kunnen dit niet financieren. Tot nu toe hebben we dat nooit hoeven doen', laat Huirne weten.

Lenen duurder

'De andere mogelijkheid is dat het lenen duurder wordt omdat financiering schaarser wordt. Dan krijg je dus een hoger tarief terwijl daar qua risicoprofiel geen reden voor is.'

De nieuwe regel betekent dat banken meer eigen vermogen moeten aanhouden bij het verstekken van financieringen. Huirne: 'wij vinden in dit geval dat het zo nadelig is voor vooral grondgebonden boeren. We hopen dat de politiek hier een verstandig besluit over neemt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer