Varkenssector moet voorsorteren op wens Chinees

'De vleesproductie moet duurzamer, dus efficiënter', zei voorzitter John Lorist van Coöperatie Topigs maandag tijdens de jaarbijeenkomst in Arnhem. Maar de materie is complex, blijkt uit expertbijdragen over de sporen richting 2027.

Varkenssector+moet+voorsorteren+op+wens+Chinees
© Topigs

Directeur Martin Scholten van de Animal Sciences Group van Wageningen University & Research ziet het varken als ideaal voor de kringloopproductie. 'Een slimme verwerker van biomassa zal over tien jaar niet de beste grondstoffen, maar beschikbare bijproducten omzetten in vlees. Kerngezonde dieren kunnen daarmee prima uit de voeten.'

Verder voorziet Scholten over tien jaar een gediversifieerde varkenshouderij. 'Het verschil in ondernemerschap van de varkenshouders zorgt voor diversificatie: grote en kleine bedrijven die produceren voor de lokale en mondiale markt. We hebben ook veel verschillende afzetmarkten nodig om het hele varken goed te kunnen verwaarden.'

Productiebeheersing

Consultant internationaal handelsbeleid Guus Geurts ziet heil in Europese productiebeheersing. 'Handelsverdragen met de VS, Canada en Brazilië zijn niet goed voor de EU, omdat de milieu-, arbeids- en dierenwelzijnsstandaarden hier hoger zijn', stelt hij.

'Daar komt nog bij dat WTO en TTIP alleen voedselveiligheid als legitiem erkennen, waardoor oneerlijke concurrentie ontstaat. We moeten af van het dumpen van vlees op de wereldmarkt. De EU moet zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden voor voedsel, veevoer en energie. We moeten de lat hoger leggen en een Europees quotumsysteem opzetten', meent Geurts.

Ambities opschroeven

'De Nederlandse varkenssector moet zijn eigen ambities opschroeven', vindt COV-voorzitter Jos Goebbels.

'Om hier varkens te mogen blijven houden, moeten we harder lopen. Resistentie nog verder terugdringen, emissies nog lager en dierenwelzijn nog beter. Zorg dat de kwaliteit omhooggaat en praat niet eerst over wie dat moet betalen. De maatschappij en de overheid voeren de druk op. Zij beslissen over de speelruimte die er hier is om vlees te produceren.'

Duurzaamheidsprincipes

Bovendien stelt de Chinees volgens Goebbels over tien jaar dezelfde eisen als de Randstedeling nu. 'De houding verandert razendsnel. Duurzaamheidsprincipes moeten erin.'

Ook sprak de COV-voorman zijn zorg uit over een uitbraak in Nederland van Afrikaanse of klassieke varkenspest. 'Dat is killing voor de sector. We zijn nu nog meer dan twintig jaar geleden afhankelijk van de vleesexport. Een incident heeft tien jaar effect op onze vleesafzet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer