LTO vindt inzet voor zesde actieprogramma te eenzijdig

De inzet van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) voor het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn is te eenzijdig, vindt LTO Nederland. De nadruk ligt op straffen, terwijl belonen ontbreekt.

In zijn brief aan de Kamer meldde Van Dam deze week dat de Nederlandse landbouw in de afgelopen decennia steeds efficiënter stikstof en fosfaat is gaan benutten. Dat leidde tot minder belasting van grond- en oppervlaktewater. 'De landbouw verdient daarvoor een compliment', zei de bewindsman.

LTO vindt dat die waardering gepaard zou moeten gaan met een passende beloning. Stimulerend beleid ontbreekt echter volledig. Dat is volgens de organisatie slecht voor de motivatie van de boeren en tuinders.

Te weinig ambitie

Gemist worden onder meer de gevraagde bijstelling van gebruiksnormen op grond van gestegen gewasopbrengsten. Ook is er te weinig ambitie met betrekking tot de introductie van de Kringloopwijzer.

De staatssecretaris kondigt een verplichting aan tot grasonderzaai en rijenmesting voor dierlijke mest in snijmais. LTO kan daarmee akkoord gaan, maar dan wel op voorwaarde dat het gepaard gaat met een passende verruiming van de stikstofgebruiksnorm. Daarover rept Van Dam echter niet.

Fosfaatgebruiksnormen

Van Dam ziet ruimte voor aanpassingen in het stelsel van fosfaatgebruiksnormen. Zo komt er een verfijning van de fosfaatklassen en worden de geldende normen aangepast. Hij combineert dat met het schrappen van de equivalente maatregel opbrengstafhankelijke fosfaatgebruiksnormen.

Voor dat laatste is het volgens LTO nog te vroeg. Eerst moet de Kringloopwijzer zijn ingevoerd. Tot die tijd moet de beloning voor hogere opbrengsten overeind blijven.

Gewasderogatie

Inzet van LTO blijft om over te gaan van een bedrijfsderogatie naar gewasderogatie. Die zou moeten gelden voor gras en de vier akkerbouwgewassen tarwe, suikerbieten, Engels raaigras en winterkoolzaad.

Akkerbouwers kunnen in een dergelijk systeem gebruikmaken van de extra bemestingsmogelijkheden die een derogatie biedt. Daarover zijn gesprekken gaande met het ministerie van Economische Zaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer