Ministerie onderzoekt klimaatbestendig boeren

Het ministerie van Economische Zaken onderzoekt de mogelijkheden voor boeren om hun bedrijfsvoering klimaatbestendiger te maken. De rapportage is een uitvloeisel van de evaluatie van de brede weersverzekering en het noodweer vorig jaar in de regio Someren.

Ministerie+onderzoekt+klimaatbestendig+boeren
© ANP

Begin dit jaar besloot het ministerie om samen met LTO Nederland en het Verbond van Verzekeraars een onderzoek te laten uitvoeren naar de actuele klimaatrisico's voor boeren. De uitkomsten worden in de eerste week van juli verwacht. Deze zullen onder meer een analyse bevatten van de mogelijkheden voor klimaatadaptie in de sector.

In een Kamerbrief over de evaluatie van de brede weersverzekering schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken dat het uitgangspunt is dat ondernemers zelf voldoende weerbaarheid inbouwen in hun bedrijfsvoering.

Buffer

'Het onderzoek houdt de klimaatmodellen en weerscenario's en de gevolgen nog eens scherp tegen het licht', zegt LTO-directeur Thijs Cuijpers. 'Wij willen dat boeren de mogelijkheid krijgen om op een fiscaal aantrekkelijke wijze een financiële buffer op te bouwen, waarmee ze voorbereid zijn op calamiteiten zoals in Someren.'

De discussie over of het om stormschade of hagelschade ging, speelt nog steeds

Thijs Cuijpers, directeur LTO Nederland

Het evaluatierapport over de brede weersverzekering beveelt een differentiatie aan van de premiesubsidie naar het te verzekeren gevaar. Dit is een uitvloeisel van de discussie die ontstond na de voorjaarsstorm van 23 juni 2016.

Overstappen

Vanwege de subsidie zijn boeren geneigd over te stappen van een private verzekering, bijvoorbeeld tegen hagelschade, naar de brede weersverzekering. De staatssecretaris schrijft in de Kamerbrief dat hij hier geen voorstander van is.

'De brede weersverzekering verzekert juist tegen alle ongunstige weersomstandigheden. De overlast van zomer 2016 heeft laten zien dat juist de niet-verwachte risico's grote schade kunnen toebrengen. Daarmee blijft het van belang om de subsidie in te zetten voor de verzekering tegen brede weerscalamiteiten.'

Onvrede

Volgens Cuijpers is er in het gebied rond Someren nog veel onvrede over het feit dat Van Dam geen noodhulp wilde verlenen aan schade die verzekeraars niet dekten. 'Dat doet de getroffen boeren nog pijn. De discussie over of het om stormschade of hagelschade ging, speelt nog steeds. Weerexperts noemen wat over Someren trok uitzonderlijk, een supercell. Hierover loopt nog een hoger beroep bij de rechter.'

Door de storm wordt de brede weersverzekering populairder. Dit jaar komen er 1.000 tot 1.200 polissen bij, boven op de circa 1.400 verzekerden in 2016. Dit kan gunstig zijn voor de hoogte van de premie.

POP3-middelen

Van Dam acht het bovendien noodzakelijk om 10 miljoen euro extra over te hevelen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) naar de POP3-middelen om de premiesubsidie op 65 procent te kunnen houden.

Met dat laatste is Cuijpers het niet eens. 'Provincies vinden het nu al lastig om de POP3-gelden helemaal uit te geven. Laten ze die pot eerst leegmaken.'

Assurantiebelasting

Ook de 21 procent assurantiebelasting over de premie blijft steken. 'Het betalen van belasting over een subsidie is onlogisch. Maak de brede weersverzekering aantrekkelijker door dat eraf te halen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer