Digitale+sierteeltmarkt+komt+stap+dichterbij
Achtergrond
© FloraHolland

Digitale sierteeltmarkt komt stap dichterbij

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft eind vorige week een meerderheidsbelang genomen in het platform FloraXchange. 'Het is een belangrijke stap naar een wereldwijde digitale marktplaats voor bloemen en planten.'

DIGITALISEREN is een woord dat bij bloemenveiling FloraHolland in kapitalen wordt geschreven. De bloemenveiling heeft de ambitie om wereldwijd de grootste marktplaats voor sierteeltproducten te zijn en te blijven en daar is digitalisering van de handel onvoorwaardelijk aan verbonden.

De digitalisering verloopt echter moeizaam. Algemeen directeur Lucas Vos gaf dat afgelopen maand tijdens de algemen ledenvergadering in Aalsmeer nog volmondig toe. Hij was ontevreden over de voortgang en stelde dat het stoplicht bij digitalisering eigenlijk op rood stond.

Impuls

Om de digitalisering van de sierteeltsector een impuls te geven heeft FloraHolland vorige week een meerderheidsbelang genomen in het handelsplatform FloraXchange waar telers en handelaren al direct zaken met elkaar doen. FloraHolland en FloraXchange werkten de afgelopen jaren ieder op hun eigen manier aan de digitalisering in de sierteelt, elk met eigen systemen.

De acquisitie door FloraHolland – de veiling noemt het een samenwerking – moet leiden tot een fundament van een wereldwijd digitaal platform voor de handel in bloemen en planten. Voordeel voor de teler: die hoeft data in deze digitale wereld maar één keer in te vullen. Voordeel voor de koper: die kan op zijn manier aanhaken op het platform en heeft in één systeem overzicht van het aanbod.

Floriday

Basis van het platform wordt Floriday. Vos noemt Floriday.io een belangrijke stap naar een wereldwijde digitale marktplaats voor bloemen en planten. 'Op dit platform kunnen kwekers hun aanbod, orders en logistiek beheren.' De aanbodsbank staat open voor leden en niet-leden van de coöperatie FloraHolland.

Floriday biedt telers de mogelijkheid om verschillende afzetkanalen te bedienen. Nu zijn dat FloraXchange voor de directe afzet en FloraMondo voor het veilen, maar in de toekomst kunnen nog andere afzetstromen worden toegevoegd.

Handelskanaal

FloraHolland ontwikkelt in de toekomst zelfstandig FloraMondo. FloraHolland en FloraXchange bouwen gezamenlijk FloraXchange uit. In de ogen van de bloemenveiling moet dit het handelskanaal worden voor handelsbedrijven die rechtstreeks zakendoen met kwekers.

'FloraHolland heeft de overtuiging dat verdere digitalisering van de sector alleen slaagt als de handel daadwerkelijk een belang neemt in het kanaal', zegt Vos. Het nieuwe FloraXchange moet daarom onafhankelijk zijn en goed aansluiten op de systemen van exporteurs.

De veiling wil bijvoorbeeld afspraken maken over het eigendom van de data op dit platform en de manier waarop die gegevens worden gebruikt. FloraHolland heeft de intentie data van teler en handelaar beter te scheiden (data van kweker en exporteur zitten nu in één systeem).

Voordelen

De nieuwe structuur heeft voor inkopers het voordeel dat zij op één platform het totale aanbod kunnen vinden, betoogt FloraHolland. 'Dit is een duidelijk efficiencyvoordeel en voor klanten met individuele kwekerkoppelingen kan dit ook een kostenvoordeel betekenen.'

De bloemenveiling benadrukt dat het niet de bedoeling is om met FloraXchange een deel van de handel in de keten naar zich toe te trekken. 'FloraHolland ontplooit geen activiteiten na het transactiemoment: dat wil zeggen na het afleveren van de gekochte partij bij de achterdeur van de klant.'

Verlengstuk

Floriday moet voor telers als een verlengstuk van de tuin gaan dienen. 'Het is belangrijk dat er voor de kweker één systeem komt om zijn commerciële voorraad in te beheren. Bij elke vorm van afzet – klok, direct, FloraXchange of anders – moet hij actueel inzicht hebben in wat er is verkocht of niet. Dit geldt niet alleen voor bloemen en planten, maar ook voor bijproducten', stelt de veiling. Volgens Vos krijgen telers via Floriday, dat in november van start gaat, toegang tot meer potentiële kopers.

De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) beraadt zich nog over de plannen van FloraHolland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer