Gentechvrije kaas vergt duurder brokje

Zuivelverwerkers spelen in op de groeiende consumentenvraag in Duitsland naar voedsel gemaakt zonder gentechniek. Melkveehouders ontvangen een meerprijs van 1 cent per kilo melk. Het is onzeker of dat voor elk bedrijf de hogere krachtvoerkosten dekt.

Gentechvrije+kaas+vergt+duurder+brokje
© Pieter Stokkermans

Driekwart van de consumenten in Duitsland wil zuivelproducten die bereid zijn zonder gentechniek, blijkt uit een enquête van het Duitse onderzoeksinstituut Forsa. Duitse supermarkten verkopen steeds meer producten met het logo Ohne Gentechnik. Het label geeft aan dat het gaat om gentechvrij ofwel gmo-vrij geproduceerde levensmiddelen.

Ohne Gentechnik heeft forse gevolgen voor alle schakels in de productieketens. Die moeten VLOG-gecertificeerd zijn. VLOG staat voor Verband Lebensmittel ohne Gentechnik. Deze organisatie is in Duitsland de grote promotor van gentechvrije levensmiddelen. VLOG bepaalt ook de regels waaraan productieketens dienen te voldoen. Het VLOG-keurmerk staat los van biologische melk. Die is per definitie gmo-vrij.

FrieslandCampina

FrieslandCampina, CONO Kaasmakers en Arla spelen in op de Duitse consumententrend en verwerken melk die voldoet aan het VLOG-keurmerk. Arla doet dit vooralsnog met Deense melk. Bij zowel FrieslandCampina als CONO gaat het om een proef met de productie van gmo-vrije kaas voor de Duitse markt.

Driekwart van de consumenten in Duitsland wil zuivelproducten die bereid zijn zonder gentechniek

FrieslandCampina benadert enkele honderden melkveehouders in de omgeving van de fabrieken in Workum en Born. De tijdelijke start vindt plaats in Lutjewinkel en Steenderen en in de tussentijd wordt gewerkt aan een gescheiden melkontvangst in Workum en Born.

CONO Kaasmakers biedt een aantal Noord-Hollandse weidebedrijven de mogelijkheid om mee te doen aan de proef.

Cent extra

Alle melkverwerkers betalen een vergoeding van 1 cent per kilo melk aan melkveehouders die gmo-vrije melk leveren.

FrieslandCampina en CONO Kaasmakers benadrukken dat de afzetmogelijkheden in Duitsland bepalend zijn voor de eventuele uitbreiding van de productie van gentechvrije melk.

Voer

Voor melkveehouders betekent voldoen aan VLOG-eisen dat hun koeien geen voer mogen vreten met grondstoffen die met behulp van genetische modificatie zijn ontwikkeld. Bij de belangrijkste ruwvoeders gras en mais is dat geen punt.

Het krachtvoer bevat vaak wel gmo-grondstoffen, met name sojaschroot. Het grootste deel van de soja, maar ook mais afkomstig uit Amerika, is genetisch gemodificeerd.

Eisen

Mengvoerproducenten die aan de regels van de VLOG-certificering willen voldoen, krijgen te maken met eisen aan het gebruik van gmo-vrije grondstoffen en controles hierop in eindvoeders. Ook versleping in de fabriek en tijdens transport moet extra aandacht krijgen.

Inmiddels beschikken vrijwel alle (middel)grote voerleveranciers over één of enkele fabrieken die VLOG-gecertificeerd zijn.

Sojaschroot

De meerkosten voor gmo-vrije sojaproducten bepalen grotendeels of het voor melkveehouders lonend is om VLOG-waardige melk te produceren. De meerprijs van gmo-vrij sojaschroot met 48 procent?ruw eiwit ligt medio juni 2017 ruim 15?euro per 100 kilo hoger dan de prijs van reguliere soja met 44 procent ruw eiwit.

Gentechvrije melk produceren is financieel het eerst interessant voor melkveehouders die veel gras voeren. Zij kopen minder eiwitrijk krachtvoer aan. Bij rantsoenen met een hoge behoefte aan eiwitaanvulling (maisrantsoenen) is het moeilijk om met de meerprijs voor melk er zelf nog wat aan over te houden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer