Boomkwekerij+Het+Groene+Huis+brengt+vooral+rust
Reportage
© Pim Mul

Boomkwekerij Het Groene Huis brengt vooral rust

Voor landschapsadviseur Fred Booy is zijn boomkwekerij Het Groene Huis een rustpunt. In Boskoop ziet hij veel mogelijkheden in de combinatie zorg en natuurontwikkeling.

'Mijn vader en opa waren boomkwekers, maar daar had ik totaal geen zin in', zegt Booy. 'Ik heb een opleiding tuin- en landschapsarchitectuur gedaan aan de Rijkshogeschool voor Tuin- en Landschapsinrichting in Boskoop, die later is opgegaan in Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp', vertelt hij.

'Ik ben gaan werken als hovenier en voor de opslag van mijn hoveniersmateriaal heb ik 25 jaar geleden samen met een compagnon deze boomkwekerij gekocht met een grote loods erop. En zo werd ik toch nog boomkweker: in de zomer was ik hovenier, in de winter werkte ik op de kwekerij.'

Broer

De compagnon vertrok in 2000 en Booy zette de kwekerij voort met zijn broer Dirk. Intussen kreeg hij steeds vaker de vraag om advies te geven over landschapsarchitectuur.

Vogels, onder andere onze kippen, en roofinsecten zorgen ervoor dat luizen en spint geen kans krijgen

Fred Booy, eigenaar boomkwekerij Het Groene Huis in Boskoop

'Mijn oorspronkelijke doel was om een huis te bouwen op het bedrijf en dat heb ik ook gedaan. Maar ik werk onderhand nog maar 10 procent van de tijd op de kwekerij; 70 procent ben ik beplantingsadviseur bij DS Landschapsarchitecten in Amsterdam, 10 procent geef ik les aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam en de laatste 10 procent gaat zitten in ander advieswerk. Mijn broer is zijn bijdrage aan de kwekerij aan het afbouwen. Gelukkig heb ik een vaste man op de kwekerij rondlopen die zorgt voor de dagelijkse gang van zaken.'

Snijgroen

De kwekerij van ongeveer 2 hectare had oorspronkelijk vooral snijgroen in het assortiment, zoals Skimmia en Ilex. De broers hebben daarnaast ruimte gecreëerd voor middelgrote solitaire heesters, zoals de esdoorn, de toverhazelaar en de beverboom. Booy probeert natuurvriendelijk te kweken op de vochtige veengrond.

'We hebben hier nauwelijks last van ziektes en plagen, terwijl we werken zonder gewasbeschermingsmiddelen. Vogels, onder andere onze kippen, en roofinsecten zorgen ervoor dat luizen en spint geen kans krijgen.'

Verhuur

Verschillende locaties op de kwekerij, midden in het Groene Hart, zijn beschikbaar voor verhuur. Het Groene Huis dat Booy heeft gebouwd, is in gebruik voor vergaderingen en dient soms als bed and breakfast.

De Bali-hut, een grote vlonder met afdak, is geschikt voor cursussen, zoals kookworkshops. In het Kasje kun je rustig een krantje te lezen en op het Landje, een eilandje dat Booy heeft verkocht aan meesterbloembinder Debora Treep en haar man Jan, is een oud kasje met houten schuur beschikbaar voor vergaderingen in een sfeerrijke omgeving.

Op de kwekerij zijn bescheiden feestjes mogelijk en kunnen gasten soms aanschuiven voor een biologische maaltijd met streekproducten.

Stabiel centrum

'Het grootste deel van mijn tijd woon ik bij mijn vriendin in Amsterdam. De kwekerij is waarschijnlijk niet eens winstgevend, maar is voor mij nu het stabiele centrum in mijn ingewikkelde web van werkzaamheden', zegt Booy.

'Ik heb me gerealiseerd dat dit bedrijf een belangrijk onderdeel is van een uniek systeem. Al in de middeleeuwen waren hier boomkwekerijen op eilandjes tussen sloten. Tussen de eilanden bevonden zich houtakkers, smalle eilandjes met windkerende wallen. Al het vervoer ging over water. Dat vind je hier nu allemaal nog en is onderdeel van de samenleving in Boskoop, waar ik geboren ben.'

Tuinpad Rijneveld

De ondernemer begon vijf jaar geleden samen met zijn achterneef Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld met Tuinpad Rijneveld. 'We wilden het landschap niet voor onszelf houden, maar in de zomer één dag per maand openstellen. Op de laatste zaterdag van de maand kunnen bezoekers hier rondlopen, een kop koffie drinken en varen', vertelt Booy.

'De dochter en schoonzoon van Cor runnen in zijn plantentuin een koffie- en theehuis. Zo kunnen mensen zien wat voor moois er te zien is op wat eigenlijk een bedrijventerrein is. Ik verdien er niets aan, maar het geeft veel nieuwe energie en het biedt inspiratie voor andere ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de noodzakelijke transformatie van Boskoopse boomkwekerijen. Met name in de combinatie zorg en natuurontwikkeling zie ik veel mogelijkheden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer