Maurits von Martels in gesprek met glastuinders

'Als woordvoerder glastuinbouw moet ik weten wat er speelt in de sector. Daarvoor moet ik daadwerkelijk in gesprek komen met de mensen.' Dat zegt Maurits von Martels, Kamerlid voor het CDA.

Maurits+von+Martels+in+gesprek+met+glastuinders
© Jan van Liere

Von Martels bracht maandag op uitnodiging van LTO Nederland en LTO Glaskracht een werkbezoek aan twee sierteeltbedrijven in Luttelgeest. Tijdens de gesprekken kwamen veel onderwerpen aan de orde waar ondernemers in de glastuinbouw op dit moment tegenaan lopen.

Zo legde Peter Evers van lelietelers Bredefleur in Luttelgeest uit dat ondanks de voortdurende verduurzaming van de teelt soms een correctie met behulp van gewasbeschermingsmiddelen nodig kan zijn. De voorschriften voor toepassing worden echter steeds ingewikkelder en zijn in de praktijk lastig te doorgronden.

Geothermie risicovol

Hij stelde ook de financiering van geothermie (aardwarmte) aan de orde. Het gehanteerde businessmodel is voor de relatief kleinschalige tuinbouwonderneming te risicovol. Evers pleit ervoor dat de overheid actie onderneemt en bijvoorbeeld in gesprek gaat met de banken.

Bij plantenkwekerij Bernhard kwamen onder meer de knelpunten op het gebied van arbeid aan de orde. Zo is er het probleem dat, als gevolg van de huidige regelgeving, het maken van overuren boven de 45 uur niet aantrekkelijk is voor werknemers.

Von Martels noemt het werkbezoek 'inspirerend' voor zijn werk als Kamerlid. 'Het geeft mij inzicht in hoe de tuinders werken en functioneren, en waar ze tegen aanlopen.' Hij laat het dan ook niet bij deze ene ontmoeting met glastuinders.

In contact blijven

'Ik wil zoveel mogelijk in contact blijven met de sector. Daarom blijf ik werkbezoeken afleggen. En ik heb het voornemen om, analoog aan mijn eerdere Toer de boer, een of twee keer per jaar meerdere dagen door het land te gaan trekken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer