Open+dag+CZAV+en+Rusthoeve+biedt+uitgelezen+kans
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Open dag CZAV en Rusthoeve biedt uitgelezen kans

De open dag van CZAV en de Rusthoeve woensdag in Colijnsplaat biedt akkerbouwers een uitgelezen kans om een adviseur van ZLTO aan te spreken in de stand van ZLTO op de informatiemarkt. In die stand staan adviseurs die specialist zijn op veel terreinen van de bedrijfsvoering.

'Ondernemers met wat voor plannen dan ook zouden er goed aan doen om even naar onze stand te komen', zegt adviseur Angelien Hagenaars. 'De open dag biedt daarvoor een uitgelezen kans.'

Veel ondernemers weten niet welke diensten ZLTO allemaal in huis heeft, merkt Hagenaars regelmatig. 'Hebt u plannen, kom naar onze stand en spreek een van de specialisten aan. Hij of zij kan u koppelen aan de juiste specialist voor de plannen die u hebt.'

Ruimtelijke ordening

Hagenaars staat zelf in de stand samen met Paul Balemans om bezoekers te adviseren over bouwactiviteiten en ruimtelijke ordening. Ze is specialist in ruimtelijke ordening en vergunningen. Balemans zijn specialiteiten zijn het aanvragen van bouwvergunningen en de begeleiding van het bouwproces.

Ondernemers met wat voor plannen dan ook zouden er goed aan doen om even naar onze stand te komen

Angelien Hagenaars, adviseur ZLTO

Daarnaast staan de adviseurs Veronique Verdurmen, John Bal en Maja van Putte in de ZLTO-stand. Verdurmen begeleidt akkerbouwers op organisatorisch en strategisch gebied, zoals bij bedrijfsovername, samenwerken, herfinanciering, het invullen van de Gecombineerde opgave of de afbouw van het bedrijf.

Innovatie

De specialiteit van Van Putte is multifunctionele landbouw en innovatie. Is dat inpasbaar op je bedrijf, wat komt er allemaal kijken bij de start, of hoe je een nieuw markt aanboort, zijn zaken waarover Van Putte kan adviseren.

De makelaars Roy van Laarhoven, Jan Pollemans en Luc Veraart zijn deskundig als het gaat over de grondmarkt in het zuidwesten van het land. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij aan- en verkoop, maar ook bij schadeclaims.

Bodempaspoort

Een van de items waar bezoekers van de ZLTO-stand meer over te weten kunnen komen, is het Bodempaspoort. In het magazine dat verschenen is over de open dag, zegt ZLTO-bestuurder Joris Baecke dat hij ervan overtuigd is dat een gezonde bodem een van de grootste opdrachten van deze tijd is.

'De bodem moet in staat zijn om vocht langer vast te houden en tegelijkertijd moet hij in korte tijd veel neerslag kunnen verwerken. Want het moet een voedingsbodem zijn en blijven voor de teelt van ons voedsel. Samen met andere partijen werkt ZLTO hard aan zowel beleid als onderzoek', aldus Baecke.

Handvatten

'Maar we zijn er ook heel direct voor onze leden: door het ontwikkelen van handvatten waar ze hun voordeel mee kunnen doen. Dat is in hun belang en uiteindelijk in het belang van ons allemaal.'

Een van die handvatten is het Bodempaspoort. ZLTO ontwikkelde deze online applicatie waarin leden gegevens over de bodemkwaliteit op perceelniveau kunnen opslaan. Het Bodempaspoort kan als basis dienen voor een bodembeheerplan.

Koppelen

Het digitale paspoort is vaak te koppelen met de gegevens uit bodemonderzoeken. Daarnaast is het een instrument dat de bodemkwaliteit bij pacht borgt en informatie inzichtelijk maakt over de kwaliteit van de bodem bij overdracht van gronden.

Tijdens de open dag staat in de ZLTO-stand ook een geotafel, waarop digitaal veel informatie te zien is over bedrijfslocaties en over percelen. Daarop is ook te zien waar in de zoute Zeeuwse bodem zoet grondwater zit. Bezoekers die inzoomen op hun eigen land, kunnen dan direct zien of dat op hun percelen ook het geval is.

Een bel met zoet water in de bodem biedt mogelijkheden om te beregenen met zoet water. Op weinig plekken in Zeeland kan dat.

Geld verdienen

Ondernemers die de ZLTO-stand bezoeken, kunnen ook direct geld verdienen. Als ze innovatieplannen hebben op het gebied van verbetering of vernieuwing van de eigen producten, processen, diensten of toepassingen en daarbij kennis nodig hebben om dat te realiseren, maken ze kans op 1.000 euro via de ZLTO-innovatievoucher.

Ondernemers kunnen met deze voucher hun innovatieplannen versnellen, bijvoorbeeld met het opstellen van een businesscase, het uitvoeren van onderzoek, productontwikkeling, marktonderzoek en -ontwikkeling of advies uitgevoerd door derden. De adviseurs vertellen alles over de mogelijkheden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer