CZAV betaalt 152 euro voor baktarwe van 2016

CZAV betaalt voor de baktarwe van vorig jaar 152 euro per ton exclusief btw. Voor maal- en zomertarwe 150 euro, voertarwe 145 euro, gerst 131 euro en triticale 135 euro.

CZAV+betaalt+152+euro+voor+baktarwe+van+2016
© Nieuwe Oogst

Prijzen zijn inclusief eiwittoeslag voor baktarwe, met een hectolitergewicht van minimaal 76 kilo en een eiwitpercentage vanaf 12,5 procent. Voor het duurzaamheidsproject Tritiko, waarvan de teelt regionaal is bepaald, wordt 160 euro per ton exclusief btw betaald.

Oogst 2016 kenmerkte zich door grote verschillen, zowel in opbrengst als kwaliteit. De fusariumaantasting tijdens de bloei leidde slechts tot beperkte DON-gehaltes in het oogstproduct. Wel had deze aantasting een grote invloed op de kilo-opbrengst en de hectolitergewichten.

Concessies

Met name de hectolitergewichten liepen per verschillende partijen sterk uiteen, meldt CZAV. De handelsnorm voor maaltarwe is 76 kilo. Hieraan kon dit jaar niet in alle gevallen worden voldaan. Er zijn dan ook concessies gedaan in de afzet.

Eveneens zijn extra kosten gemaakt om partijen homogeen af te leveren, met hectolitergewicht kortingen op de afrekening tot gevolg. Voor maaltarwe onder de 74 en voertarwe onder de 70.

Graanbalans

Tarwe wordt steeds meer een wereldmarkt. De EU-graanbalans laat een afname van de eindvoorraad zien per 30 juni. De markt heeft hier echter niet op gereageerd omdat de wereldgraanbalans een toename van de eindvoorraad op de balans laat zien.

Voor oogst 2017 is het wachten op nieuw elan. Het weer is hierbij van grote invloed. De huidige weersomstandigheden in Europa laten nog geen invloed zien op de markt. 'Indien zich geen problemen voordoen in de grote productiegebieden, zal de tarweprijs rustig voortkabbelen', verwacht CZAV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer